The Rumjacks / Flatfoot 56: The Rumjacks / Flatfoot 56 (split-ep)

Het Australische collectief The Rumjacks en het Amerikaanse Flatfoot 56 slaan de handen in elkaar voor deze titelloze ep. Elk van de drie bands krijgt drie tracks, of een kantje van een vinyl schijf. The Rumjacks staan bekend om hun heel energieke shows en dat ze dat vooral te denken hebben aan hun Celtic punk rock muziek zullen ze niet ontkennen. Het is immers een (sub)genre dat uitnodigt om wild in het rond te springen, al komen er ook heel gevoelige folk ballades in voor. Met ‘Whitecaps’ trekken ze al meteen stevig van leer: het nummer rockt als de beesten en komt krachtig en energiek uit de speakers geknald. Het tempo gaat extra de hoogte in voor ‘Fifth Ward Firestorm’ een nummer waar Celtic folk en punk rock perfect samen smelten. En dan is er ook nog het rustiger en eerder folky klinkende ‘What Was Your Name In The States, een nummer die uitnodigt om mee te brullen! Zeker als het bier reeds rijkelijk gevloeid heeft. Flatfoot 56 staat voor punk rock met Celtic folk invloeden en dat niet in zijn minst door het gebruik van de Schotse Highland doedelzak. Hun opener, ‘Mud’, start vrij rustig, maar krijgt na een minuut of zo een injectie qua tempo en kracht. Met ‘Sorry’ krijg je een heel uptempo nummer te verwerken waar de doedelzak duidelijk zijn weg in vindt. Dat geldt ook voor ‘Trouble’, nog zo’n aanstekelijk uitnodigende track waar meebrullen en wild in het rond springen vooraan staan. Toch vinden we dat The Rumjacks hier op punten winnen wegens het rauwere stemgeluid en de iets meer energieke drive van de nummers. Maar Flatfoot 56 komt toch nauw aansluiten, hoor. Twee bands die voor energieke en fantastisvhe shows kunnen zorgen waar het gerstenat rijkelijk uit de tap vloeit.

Luc Ghyselen (88)

ABC Records / Four-Four

Tracklist: The Rumjacks: 1. Whitecaps 2. Fifth Ward Firestorm 3. What Was Your Name In The States / Flatfoot 56: 1. Mud 2. Sorry 3. Trouble