Cadaveria: Emptiness

Het Italiaanse Cadaveria werd in 2001 opgestart door Flegias en Cadaveria toen beiden de deuren achter zich dicht trokken bij Opera IX. Met thema’s als occultisme, hekserij, het leven en de dood, innerlijke demonen en gedachten lijkt het bijna voor de hand liggend dat het tweetal onder de naam Cadaveria kiest voor een mix van black metal en gothic. Sinds het debuutalbum, ‘The Shadows’ Madame’, uit 2002 weet het gezelschap ons te overtuigen en de opvolgers, ‘Far Away From Conformity’ (2004) en ‘In Your Blood’ (2007), bevestigden niet enkel, maar zorgden ervoor dat we steeds reikhalzend uitkijken naar meer werk onder de naam Cadaveria. Ook al omdat het tweetal zich goed weet te omringen, maar dat hun nummers best wel een heel knappe symbiose van beide eerder genoemde (sub)genres vormen. Vocaliste Cadaveria weet immers zowel te boeien met lichtjes rauwe en ruwe black metal vocalen, maar ook met een heel intense cleane stem. ‘Horror Metal’ (2012) en zeker ‘Silence’ (2014) deden het een stuk minder goed. Maar met dit zesde full-album zet Cadaveria zich opnieuw op de kaart, ook al omdat we dit niet meer direct hadden verwacht daar er bij zangeres Cadaveria in oktober 2018 kanker werd vastgesteld, een ziekte waar ze juli 2021 van zou verlost zijn. In ieder geval voldoende om dit album in te zingen en daar zijn wij best wel heel tevreden mee. ‘Emptiness’ telt twaalf tracks die ons net geen vol uur luisterplezier bezorgen. Grootste aandachtspunt bij Cadaveria is de stem van frontvrouw die vlot switcht tussen prachtige cleane zang en een typische black metal stem. Zo zorgt men ook voor variatie op gebied van kracht, tempo en ritme. De steviger momenten worden gekenmerkt door black metal invloeden, de rustiger en de zachtere momenten sluiten dan eerder aan bij gothic (metal). Zo ontstaat een gevarieerd album dat ons vanaf opener ‘The Great Journey’ tot en met afsluiter ‘Return’ weet te boeien. Nee, van de sokken worden we niet geblazen, maar geen van de nummers zakt door het ijs. Spijtig dat er ook geen tracks tussen zitten die ervoor zorgen dat we nog extra opveren. Nu klinken alle tracks op dit album sterk en goed en dat is dus voldoende om ons over de streep te trekken. “Welcome back, Cadaveria!”.

Luc Ghyselen (85)

Time To Kill Records

Tracklist: 1. The Great Journey 2. Shamanic Path 3. Emptiness 4. The Woman Who Fell To Earth 5. Divination 6. Matryoshcada 7. Silver Rain 8. The Cure 9. Live After 10. La casa dell’anima 11. The Sky That Screams Above Us