Nastergal: Solitude (ep)

Nastergal is een nieuw opgestart internationaal black metal gezelschap dat werd opgestart door gitarist Jacques Valentyn en drummer Riaan Coertze. Korte tijd later kwamen daar Marco Toba (bass) en Evgen Zoidze (vocals) bij. Met ‘Solitude’ zorgt dit kwartet voor een eerste, vier tracks tellend, werkstukje. Inspiratie haalde het vooral bij bands als Dark Funeral, terwijl men op tekstueel vlak te rade ging bij de werken van Friedrich Nietzsche. Vanaf het titelnummer, dat dit schijfje opent, zijn we te vinden voor de enorme sound dat het kwartet hier neerzet. We horen immers knap opgebouwde songs die baden in een zee van kille duisternis en omgeven worden door een pakkende dreiging. Het tempo ligt meestal hoog, al komen er ook tragere stukken langs die voor de nodige variatie zorgen. Nergens worden andere instrumenten vermeld dat die we eerder aanhaalden en toch lijkt het ons dat er een pak keyboards of synthesizers werden gebruikt om voor de enorm volle sound te zorgen dat het viertal hier laat horen. Hoe dan ook, wij, van MUSIKA, malen er alvast niet om en laten ons welwillend meeslepen in de donkere en dreigende wereld die Nastergal voor ons uittekent. Deze ‘Solitude’ is in ieder geval ene heel knap begin en doet ons nu al uitzien naar meer.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Solitude 2. Eternal Winter 3. Hermit 4. Beyond Good And Evil