Khold: Svartsyn

Khold is een Noorse black metal band die in 2000 werd opgericht uit de restanten van het ter ziele gegane Tulus. In de beginjaren bracht de band aan een razend tempo nieuwe albums uit. Zo verschenen ‘Masterpiss Of Pain’ (2001), ‘Phantom’ (2002), ‘Mørke gravers kammer’ (2004) en ‘Krek’ (2005) op een tijdsspanne van amper vier jaar. Vanaf dan stokte het helse tempo aanzienlijk. In 2008 keerde Khold terug op het voorplan met ‘Hundre år gammal’ en live bleef de band actief maar dan duurde het zes jaar vooraleer er met ‘Til Endes’ nieuw werk verscheen. Nu is er met ‘Svartsyn’, na ruim acht jaar wachten, een nieuw album waardoor we kunnen stellen dat het geduld van de fans behoorlijk op de proef werd gesteld. Muzikaal kunnen we van Khold zeggen dat ze zich steeds op hetzelfde pad van de old school mid-tempo Noorse black metal bands hebben begeven. In die zin worden ze frequent in één adem genoemd met de landgenoten van Satyricon al durven we daar toch de kanttekening bij plaatsen dat Satyricon vaker een gedurfdere weg insloeg. Niks van dat alles bij Khold. Rechttoe, rechtaan, geen omwegen, zijsprongetjes, bizarre instrumenten of wat dan ook. Gewoon, gitaren, bass, drum en de oergrunts van Gard, steevast in het Noors, erbovenop. Khold is en blijft eenvoudigweg Khold. De band heeft nooit gestaan voor eindeloos gebeuk en een razend tempo maar wel voor frisse riffs en afwisseling in melodie. En dat doet de band na al die jaren nog steeds met verve. We moeten durven toegeven dat we destijds met ‘Krek’ het idee hadden dat de band klonk als een kopie van zichzelf. Is het omdat het vorige album inmiddels acht jaar achter ons ligt maar deze ‘Svartsyn’ klinkt voor ons fris en enthousiast zonder dat er sprake is van een stijlbreuk. Kortom, fans zullen deze nieuwe plaat met open armen ontvangen. Wie destijds geen zak vond aan Khold zal bij deze ‘Svartsyn’ zijn mening allicht niet bijstellen. Wie zit te wachten op een “Khold 2.0” met een totaal andere stijl is er eveneens aan voor de moeite. Maar wie zweert bij donkerte in een bad van afwisselende riffs met een rauwe gruntsaus, zal bij dit nieuwe album van de Noorse veteranen duimen en vingers aflikken. Onze persoonlijke favoriet is met ‘I Demonens Bok’ het kortste en wellicht vlugste nummer van het album. De gitaarriffs zetten spontaan je nekspieren aan het werk en de baslijn in het nummer is ronduit subliem. Khold is na een lange deugddoende winterslaap terug van weggeweest.

K.H. (85)

Soulseller Records

Tracklist: 1. Apostel 2. Ødslet Blod 3. Evig 4. Skarpretter 5. Helligdom av Døde 6. Manngard 7. Dystopi 8. I Demonens Bok 9. Villvandre 10. Bryt i udåd ut