Serpents Oath: Ascension

Met ‘Ascension’ is het Belgische black metal ensemble Serpents Oath aan zijn tweede full-album toegekomen. Serpents Oath werd pas in 2020 opgestart door muzikanten die reeds een verleden hadden bij Insanity Reigns Supreme, een doom / death metal band. Al vlug werd het debuutalbum ‘Nihil’ op de mensheid los gelaten en nu komt Serpents Oath, met twee extra bandleden, eraan met de opvolger. Liefhebbers van rauwe en ruwe black metal spitsen maar betere de oren want na de heel korte, instrumentale opener – ja, er komen wat Latijnse woorden in voor –, waar heel wat dreiging en ook wel wat mysterie van uit gaat, drukken de heren het gaspedaal stevig in om energiek en gedreven zwartgeblakerde herrie over je heen te kappen. Met het eveneens heel korte ‘Invocation Perversum’, alwaar een gesproken tekstje zijn opwachting maakt, worden we terug in de realiteit gedrukt, of toch in de verhaal lijn die Serpents Oath hier uittekent. Met ‘Blasphemy’ gaat het opnieuw snoeihard vooruit en worden de termen “rauw”, “ruw” en “furieus” extra in de verf gezet. Zo worden we graag meegevoerd naar de diepste krachten in black metal hel. Je nekwervels worden heel danig op de proef gesteld tijdens ‘Bring Down The Sun’, een heel furieus duister en dreigend klinkende track, waar de heren, middels wat melodieuze gitaar interventies, wat zonlicht proberen binnen te smokkelen. Ook tijdens ‘Invocation Maledictum’ wordt de snelheid er volledig uitgehaald en krijg je opnieuw een heel kort stukje om tot rust te komen, waarna de gedreven kracht, het energieke – om niet te zeggen het furieuze – opnieuw de bovenhand neemt en dieper meevoert richting duisternis. Ook daarna gaat het vijftal er nog eens furieus tegenaan om opnieuw een snelheidspauze in te lassen met het korte ‘Invocation Infectum’. Daarna gaat het kwintet even gedreven, energiek en furieus verder. Zodoende zorgt Serpents Oath voor een heel stevig en best wel knap vervolg op ‘Nihil’. Wel willen we meegeven dat Serpents Oath ook met dit album toch ietwat op “veilig” speelt. Daarmee willen we enkel zeggen dat de band heel genre gebonden – black metal dus in het geval – te werk gaat. Fans van het (sub)genre zullen hier alvast geen bezwaren mee hebben.

Luc Ghyselen (86)

Soulseller Records

Tracklist: 1. Invocation Pestum 2. Summoning The Ancients 3. Thy Mighty Serpent 4. Invocation Perversum 5. Blasphemy 6. Bring Down The Sun 7. Invocation Maledictum 8. Sworn To The Oath 9. Of Fang And Claw 10. Invocation Infectum 11. Death The Destroyer 12. Blood Moon