Eternal Breath, 11 juni 2022.

Eternal Breath, Scavenger, WildHeart, Thorium, WUK?! (When Union Kills), TSAS, Harelbeke.

Het Belgische Eternal Breath wilde zijn vijfentwintigste verjaardag in stijl vieren en nodigde daarom ook vier bevriende bands uit om op zaterdag 11 juni er een stevig feestje van te maken in TSAS te Harelbeke. Meteen voldoende redenen voor MUSIKA om er ook aanwezig te zijn.

WUK?!, wat staat voor When Union Kills, mocht de spits afbijten. Niet altijd een eenvoudige taak, maar dit West-Vlaamse zorgde al meteen dat de sfeer er goed in zat. Wij, van MUSIKA, herinneren ons nog een van hun allereerste concerten, en zijn nu toch aangenaam verrast dat de abnd vele stappen voorwaarts heeft gezet. Nee, geen mix van voornamelijk thrash metal en groove metal staat nog niet volledig op punt, maar het lijkt ons dat de band vlot bij stuurt en bij leert. Noch steeds is de band heel enthousiast en dat zorgt voor een goede sfeer onder het publiek die de gedreven en energiek gebrachte nummers best weet te appreciëren. WUK?! Is meteen een heel aangename opener.

Het niveau stijgt meteen een aantal klassen of reeksen als Thorium van start gaat. Dit vijftal zorgt immers voor een zinderende set waar hun mix van heavy metal en power metal fantastisch wordt neergezet. De heren spelen al even enthousiast als de openers, maar voegen daar een portie charisma, klasse en finesse aan toe. Dat komt vooral tot uiting middels de stukken beter in het gehoor liggend songmateriaal, de krachtige en energieke stem van David Marcels en het soms flitsende, soms vingervlugge maar steeds melodieuze gitaarspel van zowel Dario Frodo als van Tom Tas. Natuurlijk mogen we ook de dampende en stuwende ritmesectie, Stripe (bass) en Louis Van der Linden (drums), niet vergeten te vermelden. Thorium bewijst, andermaal, dat ze weten hoe een krachtige set neer te zetten die aan spoort tot een stevig en uitbundig feestje. Laat ons stellen dat Thorium naar boven mag kijken en aansluiting vindt met de internationale top in hun (sub)genre. Dit was puur genieten van een klassevolle set met, als absoluut hoogtepunt, volgens onze bescheiden mening, een daverende versie van Savatage’s ‘Hall Of The Mountain King’.

Kan het nog beter? Goh, misschien wel, maar dan zitten we weliswaar bij een ander (sub)genre. De heren van WildHeart kiezen immers voor een fenomenale beklijvende mix van hard rock, sleaze, glam metal en doen dit met enorm veel klasse en stijl. Wij, van MUSIKA, herinneren ons de eerste keer dat we deze band live aan het werk zagen, ook al in TSAS te Harelbeke. We herinneren ons dat we dan dachten en schreven: “goed, maar er is wel nog wat werk aan de winkel”. Nu kunnen we heel kort zijn over WildHeart: in zijn (sub)genre mag deze Belgische band zich tot de absolute top rekenen. We zagen immers een band aan het werk waar het zalig is om naar te kijken wegens het enthousiasme, de energie en de gedrevenheid die van elkeen op het podium af straalde. Voeg daar echte klassevolle nummers aan toe en je verkrijgt een cocktail die iedereen die van het (sub)genre houdt kan bekoren. Elke muzikant staat er werkelijk, het gitaarspel is prachtig, het fundament is energiek en krachtig en de vocalen sluiten daar naadloos op aan. Wij gingen volledig op in de schitterend neer gezette set van dit vijftal en zagen rondom ons ook niets anders dan glunderende gezichten. WildHeart is groot geworden, erg groot!

Scavenger kreeg dan de absoluut heel moeilijke taak om het hoge niveau te overtreffen of te evenaren. Scavenger staat weer voor een wat andere variant in het hardere werk daar deze band kiest voor een mix van (traditional) heavy metal en speed metal. En nee, het hoge zinderende niveau werd niet gehaald, maar opgelet: ook dit vijftal zorgde voor een heel sterke en krachtige set waar wij, van MUSIKA, enorm hebben van genoten. Ook nu weer is de ritmesectie er een om duimen en vingers bij af te likken, en zorgen de gitaristen voor knappe riffs en solo’s. De krachtige stem van Tine Callebaut sluit daar naadloos bij aan. Ook dit vijftal lijkt te groeien bij elke keer dat we de band aan het werk zien. Ook nu ontbreekt het immers niet aan enthousiasme, energie en gedrevenheid om hun krachtige songs de zaal in te sturen. Laat de band nog wat werken en we zijn er van overtuigd dat Scavenger ons meer dan aangenaam kan verrassen indien ze werk maken van een eerste full-album met deze line-up. Kortom, ook dit vijftal zorgde voor een prachtige en krachtig set.

Eternal Breath kreeg dan de heel moeilijke taak om af te sluiten. De heren hadden immers fantastische bands uitgenodigd op hun feestje en daar wilde Eternal Breath natuurlijk niet voor onder doen. Wij, van MUSIKA, vonden dat de band best wel aardig van start ging, maar niet echt niveau van WildHeart en / of Thorium evenaarde. Toch moesten we bijstellen, want na wat nummers sloeg de vlam toch vlotjes over naar het aanwezige publiek dat opnieuw zichtbaar genoot. Ook Eternal Breath zorgde uiteindelijk voor een heel sterke set waar hun mix van traditional heavy metal en power metal uitstekend tot zijn recht kwam zodat we uiteindelijk toch vlot overstag gingen.

We moeten dan ook besluiten dat het verjaardagsfeestje voor Eternal Breath een voltreffer is geweest. Twee bands stegen ver boven onze verwachtingen uit (Thorium en WildHeart), twee bands probeerden om daarvoor niet onder te doen, slaagden er niet echt in, maar zorgden wel voor heel sterke shows die ons nog een tijdlang zullen bij blijven (Scavenger en Eternal Breath). Opener WUK?!, When Union Kills, is nog wat te groen achter de oren, maar groeit wel rustig verder. Een welgemeende “dank u wel” aan Eternal Breath voor dit geweldige verjaardagsfeest!

Met dank aan Mike de Coene en Eternal Breath.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.