Kneel Before The Death: Memoir (ep)

Met ‘Memoir’ zet het Finse Kneel Before The Death een nieuwe stap in zijn muzikale carrière. De band werd in 2013 opgestart door drummer Konsta Vihavainen en gitarist Niko Lappalainen. Korte tijd later vervoegden bassist Joonas Peltonen en vocalist Aatu Kovanen het tweetal en was Kneel Before The Death een feit. Erg productief is het viertal tot nu toe niet geweest – vier singles en twee ep’s gingen deze ‘Memoir’ vooraf – maar dat betekent niet dat men geen goede producten aflevert. Wij focussen ons op dit drie tracks tellend schijfje waar de heren hun mix van symphonic death metal, blackened death metal en deathcore verder verfijnen. We horen immers een heel krachtige sound die overgoten wordt met veel symfonische geweld en bombast dat ons in de eerste plaats doet denken aan het Griekse SepticFlesh. Op puur muzikaal vlak dan toch, want de vocalen van Aatu zijn dwingender en hebben een rauwer en ruwer randje die nauwer aanleunen bij black metal. Verder klinken de gitaarsolo’s van Niko ook een stuk melodieuzer zodat Kneel Before The Death wel duidelijk een eigen gezicht heeft. Wij zijn alvast meer dan te spreken over de drie pittige tracks op dit schijfje en ontdekken slechts één minder positief feit: na nog geen twaalf minuten moeten we al op de repeat-toets gaan drukken om dit intens en beklijvend schijfje een nieuwe ronde te gunnen.

Luc Ghyselen (90)

Inverse Records

Tracklist: 1. Lust 2. Sunken 3. Depth, Devour Me