Stiriah: …Of Light

Wij, van MUSIKA, “ontdekten” Stiriah begin vorig jaar middels het tweede full-album van de band. ‘Into The Depths’ blies ons ei zo na volledig van de sokken middels een hypnotiserende kracht van brutaal en vooral energiek en furieus klinkend black metal geweld. Nu, iets meer dan een jaar later, is het drietal, of moet ik toch stellen, het kwartet klaar met een opvolger. Stiriah bestaat uit Tyrann (rhythm gitaar, lead vocals), Cryst (bass, lead vocal, lead gitaar (in studio)), Ortok (drums) en Tom (lead gitaar (live concerten)). Op ‘…Of Light’ valt eigenlijk geen miniem straaltje licht te bespeuren, want vanaf de opener, ‘The Emergence Of Being’, trekt het gezelschap resoluut de kaart van duisternis en kille dreiging. Dat de heren meestal het gaspedaal heel diep indrukken, zorgt erbij ondergetekende voor dat de nekwervels danig op de proef worden gesteld. Zonder zwaar te investeren in tempo en / of ritme wisselingen, weet Stiriah ons toch immens te boeien middels dit uiterst zwartgeblakerd, maar intens en beklijvend album. Geen van de overig tracks moet onderdoen voor de opener en na afloop van de zes tracks op deze ‘…Of Light’ hebben we eigenlijk maar één enkel ingeving: de repeat knop van onze speler terug indrukken. Met zijn intensiteit en vooral de gedreven manier van spelen, zorgt dit gezelschap er keer op keer voor dat we volledig uit de bol gaan. We hebben onlangs een fantastisch weekend beleefd tijdens het ThroneFest festival te Kuurne waar black metal het hoge woord voert. Wel, dit Stiriah mag, op basis van de twee full-albums die wij reeds echt kennen, daar op een volgende editie zeker een plaatsje gaan opeisen. Net zoals met zijn voorganger zijn we opnieuw enorm onder de indruk van dit zes tracks tellend schijfje waar duivelse energie rond dwaalt in een kille en duistere omgeving. Wij raden deze ‘…Of Light’ dan ook aan aan elke zichzelf respecterende black metal fanaat.

Luc Ghyselen (95)

Independent Release

Tracklist: 1. The Emergence Of Being 2. Drfting In The Sea Of Flames 3. Companion Of Light 4. Threatening Shadows 5. Lonely The Moon Is Enthroned 6. My Burden The Last Crown