Watain: The Agony & Ecstasy Of Watain

Moeten we hier Watain nog voorstellen? Volstaat het om te zeggen dat deze Zweedse black metal band in 1998 werd opgestart en heden ten dage nog steeds steunt op bassist / vocalist Eric Danielsson, gitarist Pelle Forsberg en drummer Håkan Jonsson? Verder willen we nog meegeven dat hun live concerten steeds voor een pak visuele accenten zorgt dankzij bijvoorbeeld kaarsen, pyro’s, Satanistische rituelen, dode dieren karkassen en zelfs heel wat bloed. Maar wij concentreren ons hier op het nieuwste muzikale werkstuk van de heren. Het zevende full-album van het drietal, deze ‘The Agony & Ecstasy Of Watain’ is, als je het ons vraagt, een uiterst intens en beklijvend schot in de roos geworden. De heren zorgen op het nieuwe album voor tien tracks die samen goed zijn voor bijna vijftig minuten Satanistisch donker en dreigend geweld. Eigenlijk precies wat je van dit gezelschap mag verwachten: furieuze uitbarstingen naast heel melodieus, zij het het kil, duister en dreigend klinkend geweld. Vanaf opener ‘Ecstasies In Night Infinite’ (wat een indringende splinterbom is me dat) worden wij alvast diep meegesleurd in de kille duistere krochten van de gedachten wereld van Watain, waarna wij pas terug keren naar de werkelijkheid eens afsluiter ‘Septentrion’ al zijn geheimen heeft prijs gegeven. Elke track opnieuw – zelfs het beklijvende korte instrumentale ‘Not Sun Nor Man Nor God’ –, tien in totaal dus, heeft Watain ons voor zich weten te winnen dankzij die machtige kille gitaarsound, de dreigende vocalen, de duivelse drumpatronen, en de stuwende basslijnen die een intens duister maar heel beklijvend festijn vormen voor elke liefhebber van black metal. Zo mag / moet black metal steeds klinken als het van ons af hangt. Rest ons nog te melden dat Farida Lemouchi voor een extra , heel beklijvend, accent zorgt tijdens ‘We Remain’.

Luc Ghyselen (96)

Nuclear Blast NB 5844-0

Tracklist: 1. Ecstasies In Night Infinite 2. The Howling 3. Serimosa 4. Black Cunt 5. Leper’s Grace 6. Not Sun Nor Man Nor God 7. Before the Cataclysm 8. We Remain 9. Funeral Winter 10. Septentrion