Comando Praetorio: Sovvertire la Tirannia della Luce (ep)

Comando Praetorio is een Italiaans black metal gezelschap dat in Alessandria, Piedmont in 2012 werd opgestart. In 2015 liet het gezelschap voor het eerst van zich horen middels de drie tracks tellende ep ‘Divinità terrifiche’. In 2019 volgde dan een eerste full-album met ‘Ignee sacertà ctonie’. Beide werkstukken passeerden ons eerder ongezien of ongehoord. Met het twee tracks tellende ‘Sovvertire la tirannia della luce’ proberen wij, van MUSIKA, een inhaalbeweging op te starten. Want, hou je vast liefhebbers van zwartgeblakerd geweld met een wat mysterieus randje, deze nieuwe ep is er eentje om in te kaderen. Slechts twee tracks krijg je te horen, maar het zijn dan wel twee lang uitgesponnen tracks geworden. Daar het werkstuk (voorlopig?) enkel op vinyl verkrijgbaar is, krijg je op elke kant van het schijfje een nummer te horen. “Kant A” is weggelegd voor ‘Dell’oblio l’ombra siderea’, een bijna dertien minuten tellend werkstuk, dat enorm beklijvend en mysterieus opent. Na een bezwerende intro wordt het nummer op gang getrokken door stevige drums en een krachtige intense riff, waarna de dreigende en donker gekleurde vocalen het plaatje compleet maken. We worden meegevoerd op een heel intense maar vooral duistere en kille trip die tal van tempo en ritmewisselingen kent en die ons eigenlijk wel de adem afsnijdt op gebied van beleving. Kortom, een (black metal) nummer waar u ons steeds mee mag wakker maken. Op “kant B” krijgen we dan ‘Ritorna il buio dell’origine uranica’ te verwerken. Nog een lang uitgesponnen nummer, ongeveer elf en halve minuut, die nogmaals aan toont dat de heren – Ans (gitaar), L. Opfergeist (drums), Damien (vocals) en F.A.K. (bass) – van wanten weten als het aankomt op het componeren van intense beklijvende en mooi opgebouwde donkere en dreigende nummers. Ook nu klopt weer alles op gebied van kilte, beleving, duisternis en dreiging. De talrijke wisselingen in tempo en ritme, maar ook op gebied van dreiging en duisternis zorgen voor een fantastische luisterervaring. Met ‘Sovvertire la Tirannia della Luce’ zorgt Comando Praetorio voor een stevige kanshebber om ons eindejaarslijstje, zeker op gebied van black metal, te toppen.

Luc Ghyselen (98)

ATMF (Aeternitas Tenebrarum Musicae Fundamentum)

Tracklist: 1. Dell’oblio l’ombra siderea 2. Ritorna il buio dell’origine uranica