St. Michael Front: Schuld & Sühne

Het Duitse label Prophecy Productions verrast ons op geregelde tijdstippen met het tekenen van bepaalde artiesten. Meestal zijn we dan ook enorm onder de indruk van de kwalitatief hoogstaande nummers die deze bands laten horen in tal van verschillende (sub)genres. Het is dan ook op die basis dat we het tweede full-album, ‘Schuld & Sühne’, van St. Michael Front aan ons lijstje van “te bespreken albums” hadden toegevoegd. Oké, het is een samenwerking tussen Prophecy Productions en Auerbach Tonträger geworden, maar dat houdt ons niet tegen. Ook niet het feit dat St. Michael Front ergens gecatalogeerd staat als “gothic pop / schlager” duo bestaande uit Bruder Sascha (vocals) en Bruder Matthias (gitaar), maar door de promo talk in het vakje “chanson noir” wordt ondergebracht. We blijven rotsvast geloven in “de talentenjagers” van Prophecy Productions. Toch is ‘Schuld & Sühne’ niet de zoveelste prachtige ontdekking geworden die we van het label gewoon zijn. Na een aantal luistersessies blijven we immers op onze honger zitten. Nee, het is niet omdat elk nummer in de moedertaal van het tweetal wordt gebracht (Duits). Ook niet het feit dat dit echt wel in het vakje pop, chanson of schlager mag gecatalogeerd worden. Ook de minimale begeleiding mag gehoord worden, want naast gitarist Bruder Matthias komen een pak andere muzikanten aan bod: Jonas Rüggenberg (bass, keyboards), Tom Juhnke (bass), Matthew Swinton (bass), Till van Daalen (keyboards), Boldi (bugel, trompet) en Stephan Krause (percussie). Het zal gewoonweg het (sub)genre zijn dat ons niet echt weet te overtuigen, alhoewel er best wel mooie composities langskomen. Zo zijn we bijvoorbeeld zeer te spreken over opener ‘Knochen und Blut’ met zijn pakkend gitaar ritme, de bijpassend percussie en de trompet die er op een Ennio Morricone manier zijn accenten mag plaatsen. ‘Keien Helden’ dat een beetje in dezelfde lijn ligt, klinkt iets krachtiger en heeft wat meer tempo mee gekregen en krijgt extra vocalen in de achtergrond mee, kan ons ook bekoren. Maar ook de overige nummers worden goed opgebouwd en zijn knap gearrangeerd, maar doen ons veel minder. Grootste “boosdoener” voor onze mindere waardering zullen dan hoogstwaarschijnlijk de heel declamerende vocalen zijn van Bruder Sascha zijn. Slecht zijn die allerminst, en eigenlijk passen ze wel bij de afgeleverde nummers, maar, net zoals we sommige gerechten ook niet voor de honderd procent kunnen waarderen, is dit toch ook een beetje een afknapper. Moet je deze ‘Schuld & Sühne’ dan zomaar langs de kant schuiven? Nee, zeker niet, het album kan voor een belangrijke afwisseling zorgen in een playlist. Want elk nummer heeft wel iets te bieden, en als die nu langs zouden in een compilatie zouden we er ons heel zeker niet aan ergeren, maar negen tracks na elkaar … Dat is een toch, naar onze smaak, een beetje van het goede teveel. Al groeit het album met elke nieuwe luistersessie.

Luc Ghyselen (74)

Prophecy Productions / Auerbach Tonträger

Tracklist: 1. Knochen und Blut 2. Ende der Zeit 3. So weit nach draußen 4. 1000 Namen 5. Dunkelheit 6. Schwarzer Engel 7. Niemand 8. Keine Helden 9. Wir sehen uns wieder