Caliban: Dystopia

Het Duitse Caliban is zeker en vast geen onbekende voor elke rechtgeaarde metalcore fanaat. Met ‘Dystopia’ is dit gezelschap, dat in 1997 van start ging, aan zijn twaalfde full-album toegekomen. Daarnaast vind je ook nog drie ep’s en vijf spilt’s terug in de discografie van dit gezelschap. Marc Görtz (gitaar) en Andreas Dörner (vocals) zijn er reeds bij van het prille begin en worden op ‘Dystopia’ “bijgestaan door Denis Schmidt (gitaar, vocals), Patrick Grün (drums) en Marco Schaller (bass), een line-up die sinds 2005 rotsvast ligt. Het vijftal zorgt op hun nieuwste creatie voor elf energieke en gedreven tracks met de nodige breaks zoals je kan en mag verwachten in het (sub)genre. Voor drie tracks – ‘Dystopia’, ‘VirUS’ en ‘Dragon’ – nodigde het kwintet nog een extra gast uit. Niet dat dit eigenlijk de totaalsound van het album of van Caliban zelf echt verandert, maar het zorgt voor een klein extra accentje. Komen zodoende hun steentje bijdragen: Christoph Wieczorek (‘Dystopia’), Marcus Bischoff (‘VirUs’) en Jonny Davy (‘Dragon’). Agressie, kracht en energie stromen uit de speakers terwijl het album zijn rondjes draait en het geheel klinkt dan ook heel energiek. Nadeel, vinden wij dan toch, want we zagen de band aan het werk tijdens de meest recente editie van Durbuy Rock Festival, is het feit dat de band tijdens live concerten nog een stuk energieker en meer gedreven tot zijn recht komt. Precies alsof Caliban tijdens het opnameproces van dit album op een soort van automatische piloot, of op “safe” speelt, terwijl men daar voor live concerten nog een portie extra adrenaline aan toe voegt. Is ‘Dystopia’ daarom een minder goed album geworden? Nee, heel zeker niet want fans van het (sub)genre, en zeker van de band zelf, zullen hiervan smullen. Wij hadden echter op net iets meer gehoopt.

Luc Ghyselen (78)

Century Media

Tracklist: 1. Dystopia 2. Ascent Of The Blessed 3. VirUS 4. Phantom Pain 5. Alien 6. sWords 7. Darkness I Became 8. Dragon 9. Hibernate 10. mOther 11. The World Breaks Everyone