Udo Dirkschneider: My Way

Udo Dirkschneider leerden we kennen als vocalist bij Accept. Daarna “stampte” hij o.a. U.D.O. En Dirkschneider uit de grond. Telkens staat zijn wel gekende stem centraal. Nu Klopt hij op de deur met een album onder de naam Udo Dirkschneider dat hij ‘My Way ‘ titelde. Eigenzinnig zoals hij is, zorgt hij op ‘My Way’ voor zeventien covers van bekende nummers. En dan schuilt nogal vlug het gevaar dat wij gaan vergelijken met de originele versie. Als je dan ook nog weet dat vele originele versie in onze ogen en oren de definitieve versies zijn, dan weet je het al. Hoe grag we Udo ook horen als vocalist tijdens heavy metal songs, van een pak van deze nummers was hij, naar onze smaak, beter afgebleven. Kijk, we hebben helemaal niets tegen zijn wat declamerende vocalen als hij die gebruikt voor nummers van zowel U.D.O., Dirkschneider of Accept, maar, en we nemen de opener van dit album maar als voorbeeld van een track als ‘Faith Healer’ blijf je toch beter af. Alex Harvey bezat een apart stem timbre, het nummer op zich is een klassieker voor wie zich verdiept in classic rock, … en daar blijf je dan beter af, al heet je dan nog Udo Dirkschneider. Idem bijvoorbeeld met een nummer als ‘Man On A Silver Mountain’ (Rainbow) waar Udo Dirkschneider bijlange na niet kan tippen aan Ronnie James Dio (die ook al over een compleet ander stem timbre beschikte). En zo kunnen we nog een tijdlang doorgaan, want hoe leuk en goed zijn versie van bijvoorbeeld Judas Priest’s ‘Hell Bent For Leather’ ook klinkt, het kan niet tippen aan de originele versie. Idem dito ook voor de titelsong van dit album: van Frank Sinatra’s ‘My Way’ blijf je best mijlenver af. Maar goed, dat zijn onze opmerkingen! Absolute fans van de stem van Udo Dirkschneider kunnen deze bezwaren allemaal onder tafel vegen en genieten van zeventien tracks met de stem van Udo als centraal gegeven.

Luc Ghyselen (70)

Atomic Fire

Tracklist: 1. Faith Healer (Alex Harvey) 2. Fire (Crazy World Of Arthur Brown) 3. Sympathy (Uriah Heep) 4. They Call It Nutbush (Tina Turner) 5. Man On The Silver Mountain (Rainbow) 6. Hell Raiser (The Sweet) 7. No Class (Motörhead) 8. Rock And Roll (Led Zeppelin) 9. The Stroke (Billy Squier) 10. Paint It Black (Edit Version) 11. He’s A Woman, She’s A Man (The Scorpions) 12. T.N.T. (AC/DC) 13. Jealousy (Frankie Miller) 14. Hell Bent For Leather (Judas Priest) 15. We Will Rock You (Queen) 16. Kein Zurück (Wolfsheim) 17. My Way (Frank Sinatra)