Fortune: Level Ground

De broers Richard en Mick Fortune kregen de muziek nagenoeg met de paplepel binnen, wetende dat hun moeder zangeres was en hun vader zanger / bassist. Op zestienjarige leeftijd begon Richard gitaar te spelen en toerde met Buddy Miles, Booker T & The MGs en Spirit, terwijl Mick zijn eerste stapjes met accordeon-, keyboard- en trombone waagde. Later ruilde hij deze instrumenten in voor drum. Beide heren lagen aan de basis van de band, die ze naar eigen naam genoemd hebben. In 1978 maakten ze voor Warner Brothers een album ‘Fortune’. Wat later werd de eerste line-up door elkaar geschud en kwam de Ierse klassiek geschoolde pianist Roger Scott Craig aan boord. Toen ook Larry Greene en bassist Bob Birch (Elton John) de band vervoegden, bracht het gezelschap drie jaar later hun titelloze debuutalbum uit. En toen werd het bijna vijfendertig jaar stil. Het duurde tot 2016 tot de band een reünie-poging ondernam met een optreden op het Rockingham Music Festival. Het een en ander kwam aan de oren van het Italiaanse muzieklabel, dat resulteerde in een nieuw studio-album ‘II’, dat in 2019 uitgebracht werd. Hun performance in 2020 op het Frontiers Rock Festival werd uitgebracht als ‘The Gun’s Still Smokin’’. Een bespreking hiervan kan je vinden op https://www.musika.be/2020/08/26/fortune-the-guns-still-smokin-live/. Intussen ligt hun nieuwe melodieuze rock / AOR studioalbum in de rekken. Momenteel bestaat de band uit zangers / gitaristen Richard Fortune en Larry Greene, drummer Mick Fortune, zanger / bassist Ricky Rat en keyboardspeler Bob Emmett. De overvloed aan toetsen in de intro van ‘Silence Of The Heart’ zorgen voor een sprankelende start van deze melodieuze rocker. Deze keyboardlaag is eveneens sterk aanwezig in ‘Judgement Day’, dat dankzij een groovy baslijn een stukje steviger uitpakt. ‘Dangerous Things’ gaat met wat sterker fretwerk nog een stapje verder. De riffs en kabbelende baslijn zorgen voor een steviger rockgevoel. Als je in de ballad ‘I Will Hold You Up’ flarden van Toto mocht horen, zal wellicht pianist / keyboardspeler Steve Porcaro hier voor iets tussen zitten. Wat later krijgen we met ‘Hand In Hand’ een tweede ballad van de band te horen. Dat de band de voetafdruk van de eighties nog in zich meedraagt, horen we in de aanstekelijke nummers ‘Riot In The Heartland’ en het titelnummer ‘Level Ground’. ‘Orphaned In The Storm’ zorgt voor een verkwikkende injectie, waar stilzitten moeilijk wordt. Het uptempo ritme is de basis van energiek toetsen- en snarenwerk. Waar het arrangement van ‘I Should Have Known You’d Be Trouble’ het wat rustiger aanpakt, blijft Bob met dezelfde vitaliteit aanwezig. Met een klassiek aanvoelde meezinger ‘Lunacy Of Love’ wordt het album in stijl afgesloten. Ondanks de heren al meer dan veertig jaar in het vak zitten, is er helemaal geen sleet te merken. Een moderne en vooral evenwichtige (op instrumenten gerichte) productie zorgt ervoor dat alles vlotjes verteerbaar is. We hebben hier tien titels waar snuifjes van Toto, FM en Survivor met elkaar vermengd zitten, maar ook de onmiskenbare fundamenten van 101 South en Harlan Cage te vinden zijn. Deze laatste zijn twee bands waarin frontman Larry Green al werkzaam was, maar intussen al een tijd van de radar verdwenen zijn. Ondanks hun herkenbare groovy maar melodieuze stijl, waarin we naast pittige gitaarsolo’s, ook vele melodieën en harmonieën in de zang en gitaararrangementen treffen, komt de band anno 2022 wat gespierder naar voor. Zet je schrap voor een knap onderhoudend album.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1212

Tracklist: 1. Silence Of The Heart 2. Judgement Day 3. Dangerous Things 4. I Will Hold You Up 5. Riot In The Heartland 6. Orphaned In The Storm 7. I Should Have Known You’d Be Trouble 8. Hand In Hand 9. Level Ground 10. Lunacy Of Love