Moonlight Sorcery: Piercing Through The Frozen Eternity (ep)

Moonlight Sorcery is een Fins trio dat in 2018 in Tampere van start ging. Met ‘Piercing Through The Frozen Eternity’ levert het drietal – Loitsumestari Taikakallo (gitaar, bass), Haaska (gitaar) en Ruttomieli (vocals) –, in een samenwerking met drummer Tommi “Tomahawk” Tuhkala, een eerste ep af. Het schijfje telt vijf tracks en opent instrumentaal met ‘Untenkutoja’, een kort stukje waar je een gierende wind hoort en een heel mooi melodieus stukje piano. Het is niet echt de sound die de heren kenmerkt, want vanaf ‘For Thy Light Is Ice’ weet je waar het hart van Moonlight Sorcery stevig van gaat slaan: melodic black metal. Een kalme en rustige start is eerst nog je deel, maar eens de furieuze drumpatronen en riffs hun intrede doen krijg je een duistere kracht te verwerken met een kille, dreigende stem die in schril contrast komen te staan met het enorm melodieuze gitaarspel dat zijn stempel op het geheel drukt. Vingervlug en flitsend zijn de gitaarsolo’s stuk voor stuk, want die komen in elk nummer langs. Naast het typische black metal geluid sluipen er verder ook invloeden uit melodic death metal en zelfs traditionele heavy metal binnen. Het komt de luisterervaring alleen maar ten goede. De vooruitgeschoven single, ‘Ice-Veilde Spell’, was er reeds eind januari en is een furieus brokje energie en gedrevenheid. Daar doet ‘Wolven Hand’ in niets voor onder, al klinkt het nummer toch een stuk melodieuzer. Daarna is er ook nog ‘Hauta-alttar’, ook al zo’n stevig en krachtig nummer dat de ervoor zorgt dat dit vijfentwintig minuten schijfje als de weerlicht voorbij passeert en we enkel het schijfje een volgende draaibeurt kunnen gunnen. Deze ep is dus een heel knap visitekaartje geworden voor Moonlight Sorcery – we hopen eigenlijk stilletjes dat elke “nieuwe” band met zo’n eerste werkstuk naar buiten mag komen – en eigenlijk ook een “must have” geworden voor elke liefhebber van melodic black metal. Als we toch wat kritiek mogen uiten: wij vinden dat de vocalen iets te diep in de mix verborgen zitten.

Luc Ghyselen (85)

Avantgarde Music av 451

Tracklist: 1. Untenkutoja 2. For Thy Light Is Ice 3. Ice-Veiled Spell 4. Wolven Hour 5. Hauta-alttar