Ash Of Ashes: Traces

In 2014 werd Ash Of Ashes in het leven geroepen door Skaldir, die na het uiteenvallen van Hel (2012) een nieuwe muzikale uitlaatklep nodig had. Terwijl hij met Hel koos voor een koers die zich situeerde in het muzikale vakje van pagan black metal, kiest Skaldir er onder de naam Ash Of Ashes voor om epic pagan metal te brengen. In 2018 zorgde hij, samen met zijn “partner in crime” tekstschrijver en vocalist Morton B., voor een eerste full-album met ‘Down The White Waters’. Zelf stond Skaldir in voor bass, gitaar, keyboards en vocals. Met hulp van Dennis Strillinger (drums), Runahild Thrumublom (hardangerviool) en Mathias Gyllengahm (nyckelharpa) zorgde het tweetal voor het goed ontvangen tien tracks tellend debuut. Nu is Ash Of Ashes (nog steeds Sakaldir en Morton B.) er terug met een opvolger. Naast dit duo hoor je dit keer ook gitarist Sethras en drummer Stryx, die er beiden ook tijdens live concerten bij zijn. Verder zijn er nog bijdrages van Tabea Boden (hurdy-gurdy op ‘Into Eternity’ en ‘Vem kan segla förutan vind’) en van gitarist Sindre Myskja die voor de afsluitende gitaarsolo zorgt op ‘To Those Long Forgotten’. Daarnaast komen enkele gastvocalisten aan bod met Lars Jensen (‘Into Eternity), Thomas Clifford (‘Vem kan segla förutan vind’) en Runahild en Christopher Rakkestad, die beiden te horen zijn in het afsluitende ‘To Those Long Forgotten’. Fans hebben dus een tijdlang moeten wachten op deze ‘Traces’, maar, als we eerlijk zijn, het is het wachten meer dan waard geweest. Ash Of Ashes zet hier immers zo goed als perfecte lijnen uit als het aankomt op epic pagan metal. We krijgen immers schitterend opgebouwde nummers te horen met fantastische zang die je mee voeren op een schitterende muzikale reis waar historische en mythologische elementen samen worden gebundeld tot een zinderend en beklijvend geheel waar we, als het ware, geen genoeg van kunnen krijgen. Na de mooie epische en instrumentale opener ‘Beyond White Waters’ zijn het vooral de stemmen die ons keer op keer over de streep trekken. En dat zonder dat we de muzikale omlijsting willen minimaliseren. Liefhebbers van o.a. Moonsorrow moeten deze Ash Of Ashes zeker eens natrekken. Zoals eerder gesteld valt geen een van de nummers hier door de mand, integendeel, we kunnen moeilijk kiezen als je ons naar ons favoriete nummer vraagt. Toch willen we je hier speciaal attent maken op de schitterende afsluitende ballade ‘To Those Long Forgotten’ waar de rillingen nog minutenlang na afloop over onze rug heen lopen. Een nummer dat ten andere weer heel actueel is, want deze ballade is er een over ouders die rouwen om de dood van hun kind, gedood tijdens een oorlog. Ash Of Ashes zorgt met deze ‘Traces’ alvast voor fantastisch album dat heel hoog zal eindigen in ons eindejaarslijstje.

Luc Ghyselen (98)

Kalthallen Tonträger / Lichtpfade

Tracklist: 1. Beyond White Waters 2. Under The Midnight Sun 3. Into Eternity 4. The Eternal Traveller 5. Evermore 6. Vem kan segla förutan vind 7. A Lion Guards Our Names 8. Southbound 9. To Those Long Forgotten