The Heretic Order: III

Met ‘III’ is het Britse The Heretic Order aan zijn … derde full-album toe. De band werd in 2014 opgestart en koos meteen voor een koers die afgestemd wordt op traditional heavy metal. Op tekstueel vlak kiest men dan weer voor tal van onderwerpen met een gemeenschappelijke basis: horror. Dit is ook zo op het derde werkstuk van deze band want onderwerpen als de executies in de Tower Of London, de menselijke offers bij de Maya’s, of de genocide van de Katharen komen zo aan bod, naast o.a. ook de vervuiling van onze wereld, de menselijke hebzucht, de corruptie bij religies en zelfs sociale connecties met aliens. Inspiratie genoeg dus voor de duistere gedachten van mastermind Dominus DF Ragnar (vocals, gitaar, bass) die hier bijgestaan wordt door Marcel Contreras-Chalk (gitaar) en Andy Payne (drums). Om het geheel nog wat extra te kruiden kreeg het drietal ook de steun van Jeremy Gomez (extra vocals tijdens ‘Burn This World) en Ays Kura (theremin tijdens ‘Spirits Of The Night’). Tussen de heel korte opener, ‘Prologue’ (een tiental seconden met voornamelijk ijselijk geschreeuw), en afsluiter ‘Epologue’ (zo’n anderhalve minuut tribal trom met geschreeuw en een declamerende tekst die zich ergens in een oerwoud afspeelt), krijg je tien traditionele heavy metal songs te verwerken waar bass en drums voor een heel solide en krachtige basis zorgen. Stevige riffs vormen het geraamte van elk nummer. Elke nummer wordt afgewerkt met dreigende vocalen en best wel knappe gitaarsolo’s. Het zorgt voor een album dat omgeven wordt door een duistere en dreigende sfeer en als je je fixeert op de teksten wordt dat duistere, of occulte, randje meermaals nog eens extra in de verf gezet. Terwijl dit album zijn rondjes draait, denken we meermaals spontaan aan Mercyful Fate of King Diamond al worden hier geen hoge schreeuwen ten beste gebracht in het vocale departement. Al komt een band als accept ook wel eens om de hoek kijken: check bijvoorbeeld eens ‘Deaf Forever’. Eigenlijk nodigen veel van de hier gebrachte nummers uit tot een live concert waarbij heel veel aankleding bij komt kijken. Het maakt ons alvast benieuwd hoe een live setting van The Heretic Order er uit ziet. Dat we ondertussen ook zullen genieten van de sound van het gezelschap, staat als een paal boven water.

Luc Ghyselen (90)

Massacre Records MASDP 1243

Tracklist: 1. Prologue 2. Children Of The Sun 3. King Of The Damned 4. Dark Shadows 5. Burn This World 6. The Conjurer 7. Mark Of The Beast 8. Spirits Of The Night 9. Deaf Forever 10. Spiders 11. Invictus 12. Epilogue