Marrasmieli: Martaiden Mailta

Het Finse Marrasmieli laat sinds 2018 zijn licht schijnen over black metal landschap. Dankzij een twee tracks tellende titelloze ep uit 2018 maakten wij, van MUSIKA, voor het eerst kennis met dit gezelschap dat zijn black metal kruidt met wat accenten uit pagan. ‘Between Land And Sky’, het eerste full-album van de band, volgde in 2020 en bevestigde niet enkel, maar deed ons black metal hartje wat sneller koppen. We waren dan ook razend benieuwd of de heren met hun nieuwe creatie nog een stapje, of meerdere stapjes, voorwaarts kunnen plaatsen. Wij durven gerust stellen dat Marrasmieli daarin is geslaagd. ‘Martaiden Mailta’ telt slechts vijf tracks en opent met het korte, instrumentale ‘Frozen, Far North’ waar meteen een kille dreiging van uit gaat. Het nummer gaat mooi, zo goed als naadloos zelfs, verder met ‘The Forest Of My Soul’ waar de heren – tegenwoordig zijn dat Maelgor (bass, koorzang, spoken word), Zannibal (gitaar (akoestisch en elektrisch), bouzouki, viool, keyboards, ukelele, harmonica), Nattvind (vocals, drums, koorzang, akoestische gitaar, percussie, spoken word), Hordak (gitaar, koorzang) en Dødkveld (keyboards, accordeon, koorzang) – spelen met verschillende tempo’s en ritmes zodat men contrasten maakt tussen heftig en kalm, hard en zacht, donkere kilte en toch een minimum streepje warmte of licht. Meteen is de toon gezet voor de overige tracks en blijven de heren spelen met ritmes en tempo’s terwijl ze donker, dreigend, kil en krachtig als voornaamste kenmerken gebruiken. Dankzij het gebruikte instrumentarium – we denken aan viool, accordeon, bouzouki – krijgt het geheel ook extra accenten die soms wat folky aanvoelen, maar die door de rauwe en rauwe koorzang ook naar paganisme neigt. Het zorgt in ieder geval voor extra variatie en luisterplezier. En zonder dat Marrasmieli ons daadwerkelijk compleet omver blaast, zijn we enorm gecharmeerd door hun sound. Fragment na fragment, track na track weten de heren te boeien en te overtuigen. De lang uitgesponnen nummers – na de erg korte opener (iets meer dan anderhalve minuut) haalt elk nummer vlotjes de kaap van zeven minuten, met als uitschieter het afsluitende ‘Far In The Frozen North’ dat zelfs iets meer dan zeventien minuten haalt – vervelen zodoende geen milliseconde en zorgen ervoor dat je aandacht geen kans krijgt om te verslappen. Marrasmieli zorgt zodoende met deze ‘Martaiden Mailta’ voor een heel intens en beklijvend werkstukje dat liefhebbers van (pagan) black metal ongetwijfeld in hun hart gaan sluiten.

Luc Ghyselen (90)

Naturmacht Productions NP 148

Tracklist: 1. Frozen, Far North 2. The Forest Of My Soul 3. Ghosts Of Future And Past 4. The Oaks Of England 5. Far In The Frozen North