The Nighthawks: Established 1972

De Amerikaanse blues en roots band The Nighthawks werd in 1972 opgestart en is dus reeds vijftig jaar actief. Van de originele line-up blijft enkel nog Mark Wenner (vocals, harmonica) over. Op deze ‘Established 1972’, het eenendertigste album (!!!) voor The Nighthawks (al zitten daar een pak live registraties en een paar compilaties tussen) hoor je naast Mark dit keer drummer Mark Stutso, gitarist Don Hovey en bassist Paul Pisciotta. Maar elke wijziging in de line-up heeft de band sterker gemaakt en, wat meer is, een zwak album leverde de band nooit af. Hun mix van vooral blues, wat country, wat rock ‘n’ roll en zelfs wat soul zorgt keer op keer voor een heel knap eindresultaat die, zeker de fans van de band, telkens enorm kan bekoren. Met dit nieuwe, veertien tracks tellende, album zal dit niet anders zijn. Wij, van MUSIKA, zetten onze tanden het liefst in de iets meer rockende nummers – een schitterend voorbeeld is hier ‘Coming And Going’ of het heel energieke ‘Run Red Run’ – maar zijn evengoed gecharmeerd van de overige tracks waar steeds de soulvolle stem van bandleider Mark Wenner onze aandacht trekt. Daarnaast weet vooral gitarist Don Hovey ons te boeien met zijn smaakvolle gitaarsolo’s en vinden we de harmonica stukjes van Mark heel waardevol. – Al geluisterd naar de harmonica tijdens ‘Take It Slow’? – En als de band dan nog over een heel soepele en begeesterende ritmesectie beschikt, en dat is het geval bij The Nighthawks, dan kan er al niet veel meer fout gebeuren. Vanaf opener ‘Nobody’ tot en met afsluiter ‘Driving’ weet het kwartet ons te boeien en ons een “rockin’ and bluesin’ good time” te bezorgen. Laat ons eindigen met het feit dat er nog geen spatje sleet op de stem van Mark zit, en dat na vijftig jaar musiceren! ‘Established 1972’ is dus een heel knap album geworden in de discografie van deze band.

Luc Ghyselen (90)

Vizztone Productions VT-NH01

Tracklist: 1. Nobody 2. You Seem Distant 3. I’ll Come Running Back To You 4. Coming And Going 5. Take It Slow 6. Johnny Too Bad 7. Ask Me Nice 8. West Memphis 9. Ain’t That Lovin You 10. Gas Station Chicken 11. Houseband 12. Fuss And Fight 13. Run Red Run 14. Driving