Beyond The Labyrinth: xxV

Liefhebbers van classic rock / melodic rock kennen ongetwijfeld reeds lang het Belgische Beyond The Labyrinth. De band mag vijfentwintig kaarsjes gaan uitblazen en om dit te vieren zorgt het vijftal – Filip Lemmens (vocals), Geert Fieuw (gitaar, backing vocals), Dominic Heynderickx (bass), Eddy Scheire (keyboards, backing vocals) en Michel Lodder (drums) – voor deze ‘xxV’, dat je mag uitspreken als “vijfentwintig” of “twenty-five” als je dat verkiest. De heren zorgen voor veertien nummers die inderdaad schatplichtig zijn aan een heel aantal groten uit het genre uit de jaren zeventig en tachtig, maar kopiëren geen enkele band. Integendeel, Beyond The Labyrinth heeft duidelijk zijn eigen gezicht. Bass en drums zorgen voor een solide maar best wel soepele basis. De riffs klinken melodieus en bouwen het nagenoeg perfecte framewerk voor de soepele vocalen van Filip die hier keer op keer schitteren. Het geheel wordt overgoten met een dik tapijt aan keyboard klanken die misschien wel de sound in grote mate bepalen, al eisen melodieuze gitaarsolo’s ook wel de aandacht en een deel van de spotlights op. Elk van de nummers wordt goed opgebouwd en gearrangeerd, kent kop, middenstuk en staart en nodigt uit om rustig mee te deinen op de golven die het vijftal creëert. Het enige nadeel, althans als je enkel op ons oordeel af gaat, is het feit dat het geheel misschien wat te rustig klinkt. We bedoelen daar geenszins mee dat ‘xxV’ minderwaardig of slecht is, integendeel, want we hebben van elke track genoten. Maar we hadden ook heel graag eens iets krachtiger, steviger stukje of nummer gehoord. Toch zullen fans van Beyond The Labyrinth in het bijzonder en liefhebbers van classic rock in het algemeen hier heel veel vinden om te koesteren.

Luc Ghyselen (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Altitude For Energy 2. Louder Than Thunder 3. Invisible Battle Scars 4. Nothing Comes For Free 5. Dedicated to sir J./Rush Rush Rush 6. Falcon Eye 7. In Camera 8. This Is How We Roll 9. Improve, Enhance 10. Up There In The Sky 11. Rise Above 12. Long Way Home 13. Healer 14. Wings