Kimaera: Imperivm

Ook in Libanon, en meer bepaald in de hoofdstad Beiroet, houden mensen van metel, en dan meer bepaald van (symphonic) death metal. Dat bewijst in ieder geval ‘Imperivm’, het vierde full-album van Kimaera. Dit nieuwe werkstuk telt acht tracks waarvan een, ‘Ya Beirut’, een cover is van een nummer van het ons onbekende vocaliste Majida El Roumi. De nummers zorgen voor een mix van death metal met symfonische fragmenten en accenten. Alhoewel we de opbouw van de nummers best wel kunnen waarderen, strand het geheel toch iets te veel in clichés. Daarmee bedoelen we vooral dat het net lijkt alsof we alles al eens eerder, maar vooral, veel beter hebben gehoord. Toch kunnen we nergens een bepaalde band aanwijzen die als grootste invloed fungeerde of waarvan de sound als blauwdruk wordt gebruikt. Om toch een beetje een eigen gezicht in dit subgenre te creëren, komen gelukkig wat accenten uit Midden-Oosterse muziek aan bod. Toch is dit veel te weinig om deze ‘Imperivm’ aan te gaan raden. Rest ons nog te melden dat JP Haddad (vocals, gitaar op dit album) op 25 februari om het leven kwam wegens verstikking, zodat dit geheel wel eens volledig ter zijner nagedachtenis op de markt is gekomen.

Luc Ghyselen (50)

Independent Release

Tracklist: 1. De Amare et Bellum 2. The Die Is Cast 3. VVV 4. The Ides Of March 5. Imperator 6. Vi Divina 7. Caput Mundi 8. Ya Beirut