Vio-Lence: Let The World Burn (ep)

Vio-Lence is een Amerikaanse band die in 1985 werd opgestart en zodoende mee aan de wieg staat van wat we tegenwoordig “Bay Area thrash metal” noemen. Na drie best wel knappe full-albums, hield men het in 1993 voor bekeken. Oké, er waren een paar momenten van heropstarten, maar die duurden allemaal niet zo heel lang. Tot vocalist Sean Killian een lever transplantatie moest ondergaan en pakken fans in de rij stonden om het plaatje financieel rond te krijgen. Ook een “benefit show” werd op poten gezet en dat deed eigenlijk de bal rollen voor een hernieuwde samenwerking tussen gitarist Phil Demmel (de voornaamste songschrijver voor dit thrash metal gezelschap), drummer Perry Strickland en vocalist Sean Killian. Meteen de aanzet voor nieuwe concerten en het schrijven van nieuwe nummers die enerzijds met een been in het verleden moesten staan en al zeker hun roots niet mochten verloochenen en anderzijds toch fris en modern hoorden te klinken om ook nieuwe fans te winnen. En daar zijn de heren zeker in geslaagd. De huidige line-up van Vio-Lence werd verder uitgebreid met gitarist Bobby Gustafson en bassist Christian Olde Wolbers en het vijf tracks tellende ‘Let The World Burn’ werd een feit. Het kwintet heeft hier duidelijk zijn woorden kracht bijgezet want elk van de nummers op deze ep klinkt agressief, krachtig en vuil gebekt – precies zoals we ons thrash metal kunnen herinneren uit de jaren tachtig – en toch klinken ze ook voldoende hedendaags en modern om nieuwe fans te lokken. We gaan eerlijk zijn: we zijn niet de grootste fan thrash metal, maar wat deze vijf heren neer zetten, weten we enorm te smaken. Vooral het flitsende gitaarwerk trekt ons keer op keer over de streep, terwijl de stem van Sean nog steeds krachtig, vuil en agressief genoeg klinkt om elke fan van het (sub)genre te overtuigen. Voeg daar een pak energie en gedrevenheid aan toe en ‘Let The World Burn’ zorgt voor een krachtige en frisse wind in metal landschap zonder zijn roots te verloochenen. Liefhebbers van de band in het bijzonder, maar ook thrash fanaten in het algemeen worden op hun wenken bediend met deze tracks, de eerste nieuwe in ongeveer negenentwintig jaar!

Luc Ghyselen (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Flesh From Bone 2. Screaming Always 3. Upon Their Cross 4. Gato Negro 5. Let The World Burn