Sanhedrin: Lights On

Het nog vrije jonge gezelschap van Sanhedrin, opgestart in 2015 in Brooklyn, New York zou graag in de voetsporen treden van de tal van groten in het genre heavy metal / hard rock, want, zoals ze zelf aanhalen, een pak van die groten zijn duidelijk aan hun pensioen toe en pak artiesten zijn aan hun laatste goede jaren bezig. En daarin moeten we ze eerlijk gezegd wel voor een deel gelijk geven, want alhoewel we al die “grote namen” nog steeds bewonderen en respecteren, we moeten ook toegeven dat bijvoorbeeld, we noemen voor de vuist weg, The Scorpions niet meer zijn wat ze dertig, veertig jaar terug waren. Maar hey, zo kunnen wij, met alle respect, nog een pak bands opsommen, hoor! Maar of dit Sanhedrin zomaar één van de eventueel vrijgekomen plaatsen mag en kan claimen, … dat laten we toch nog even in het midden. Het drietal – Erica Stoltz (bass, vocals), Nathan Honor (drums) en Jeremy Sosville (gitaar, backing vocals) – doet natuurlijk wel zijn stinkende best en met ‘Lights On’ is het trio aan zijn derde full-album toe. Sanhedrin staat duidelijk zijn mannetje – dat bewijzen deze acht tracks opnieuw – maar om hen te gaan vergelijken met een van de bands die hard rock / heavy metal / classic rock groot hebben gemaakt … Dat durven wij tot nu toe zeker niet. We geven wel toe dat het trio mooi gestructureerde songs aflevert. Ook dat de band met Erica over een sterke vocaliste beschikt die krachtig uit de hoek kan komen, maar die ook een pak souplesse en melodie in haar stem kan leggen. Verder willen we nog aangeven dat de basis van de sound van Sanhedrin (drummer Nathan en opnieuw bassiste Erica) zowel kracht en stabiliteit uit straalt en dat ze toch flexibel genoeg zijn om tal van veranderingen in tempo en ritme aan te brengen. We willen ook gitarist Jeremy niet vergeten want zijn solo’s vinden we kwalitatief heel sterk en ook als het op puur riff werk aankomt staat hij duidelijk zijn mannetje. Wat missen we dan wel om hen in een adem met een pak groten uit metal landschap te gaan vernoemen? “Ons gevoel!”. Wat we daarmee bedoelen? Kijk, voor het eerste Iron Maiden album stonden we op de banken, idem met het debuut van Def Leppard of Diamond Head of het tweede album van Saxon. Andere “oudere” bands “ontdekten” we ook in die periode en zowel Black Sabbath, Judas Priest, Whitesnake, Scorpions, Uriah Heep, ZZ Top, Led Zeppelin, … hadden nummers die elke rock, en voor sommige bands zelfs, elke muziekliefhebber moeiteloos kan / kon meezingen. Die heeft Sanhedrin alsnog niet, en vandaar onze terughoudendheid om deze band nu al met die groten te gaan vergelijken. Maar … wat nog niet is kan natuurlijk nog steeds komen. Toch willen we absoluut geen afbreuk doen aan wat het drietal op dit album aflevert, integendeel. Wij hebben enorm genoten van de sound die het gezelschap hier neer zet. Track na track gaat er vlotjes in en aan kracht, souplesse, gedrevenheid en aanstekelijkheid ontbreekt het alvast niet. ‘Lights On’ is dan ook een aanrader voor de fans van het (sub)genre, maar een écht top album is dit derde werkstuk, naar onze bescheiden mening, nog niet.

Luc Ghyselen (82)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Correction 2. Lights On 3. Lost At Sea 4. Change Takes Forever 5. Code Blue 6. Scythian Women 7. Hero’s End 8. Death Is A Door