Introtyl: Adfectus

Toen een ondergetekende nog een heel stuk jonger was, kon je de all female rock / metal bands op de vingers van een hand tellen. We hadden immers The Runaways en Girlschool daar stopte het zowaar bijna bij. Tegenwoordig zijn er all female rock / metal bands in zowat elk denkbaar (sub)genre. Neem nu Introtyl, een all female death metal band opgestart als Redroot in 2008, maar door strubbelingen met een vaste line-up werd de naam in 2009 gewijzigd tot Introtyl. Deze death metal uit Mexico-City zorgde eerder voor vier ep’s en een full-album. Met ‘Adfectus’ proberen de vier dames – Sariux Rivera (tegenwoordig bass, maar eerst actief als gitariste), Rose Contreras (tegenwoordig gitaar, maar eerst actief als bassiste), Kary Ramos (vocals) en Annie Ramírez (drums) – hun fanbasis te vergroten. ‘Adfectus’ telt acht tracks en zal fans van o.a. Nervosa en Crypta moeiteloos weten te overtuigen. Het kwartet zorgt immers voor goede songs waar kracht, energie, brutaliteit en agressie hand in hand gaan. De nummers worden heel energiek en gedreven gebracht en bevatten alle nodige ingrediënten om death metal fans te overtuigen. Onze aandacht werd het meest vast gehouden door de rauwe, diepe stem van Kary die door merg en been lijkt te snijden. Vanaf opener ‘Abyss’ weet het viertal te boeien en onze aandacht kreeg nergens de kans om te verslappen. Naast de brutale stem zijn het de riffs die de meeste aandacht vragen, die klinken begeesterend en snijden al even diep door je heen als de stem van Kary. Voeg daar een stevige en krachtige basis van bass en drums aan toe en je verkrijgt een goed geolied geheel. We hopen dan ook van ganser harte dat Introtyl, wat zoveel betekent als “binnen in dynamiet”, hun nieuwste werk ook eens live bij ons in de buurt komt voorstellen.

Luc Ghyselen (80)

Emanzipation Productions EMZ 66

Tracklist: 1. Abyss 2. Under My Skin 3. Fear 4. Inner War 5. Anger 6. Flame 7. Redemption 8. Zombified