Vanum: Legend

Vanum is een Amerikaans black metal gezelschap dat in Santa Fe, New Mexico werd opgestart. Het gezelschap zorgde in 2015 voor een eerste teken van leven middels het full-album ‘Realm Of Sacrifice’. De ep ‘Burning Arrow’ volgde in 2017, waarna we ook nog het full-album ‘Ageless Fire’ in 2019 te horen kregen. Nu is het viertal – Nathan Aguilar, M. Rekevics, K. Morgan en E. Priesner – klaar met een derde fuul-album: ‘Legend’. Vijf lang uitgesponnen tracks, goed voor iets meer dan drie kwartier, sieren dit nieuwe werkstuk. De band heeft duidelijk zijn roots in black metal, maar laat ook wat accenten toe uit andere (sub)genres. Dan denken we in de eerste plaats aan traditional heavy metal, maar ook ambient mag, zij het zeer miniem, wat ruimte in de sound wegkapen. De heren spelen ondertussen met vrij veel tempo en ritmewisselingen en vergeten niet om hun episch opgebouwde nummers te voorzien van de nodige melodie. Vooral de melodieuze gitaarsolo’s vallen dan natuurlijk op. Eigenlijk is het moeilijk om iets verkeerds te zeggen / schrijven over dit werkstuk van Vanum: de nummers worden goed opgebouwd, bevatten voldoende kracht, melodie, duisternis en dreiging. En toch klikt het niet volledig bij ondergetekende die het vooral moeilijk heeft met het rauwe en ruwe stemtimbre, dat bijna haaks staat op het zeer melodieus gitaarspel. Wie zich daar echter niet aan stoort zal vele uurtjes zoet gehouden worden met dit ‘Legend’, al moet je dan natuurlijk wel black metal appreciëren.

Luc Ghyselen (75)

Eisenwald

Tracklist: 1. Adversary 2. The Gateway And The Key 3. Frozen In Vile Illumination 4. Legend 5. Beneath The Pillars Of Earth And Air