Antiquus Scriptum: Magnis Tenebris Obscurantum (ep)

Antiquus Scriptum is een Portugees project opgestart in 1998 in Almada door Sacerdos Magus om zijn “liefde” voor black metal / Viking metal vorm te geven. Ondanks het feit dat de man / de band al een heel pak full-album (zeven om precies te zijn), splits (vijftien) en ep’s (deze ‘Magnis Tenebris Obscurantum’ is de vijfde) op zijn actief heeft staan, is dit onze kennismaking met Antiquus Scriptum. En of dit voor herhaling vatbaar is? Nee, niet echt. Wacht, we gaan niet beweren dat het ons niet bevalt, maar toch niet volledig. Zo zijn we geen fan van het stemtimbre van Sacerdos, terwijl hij de teksten ook eerder declameert op muziek dan dat er daadwerkelijk zanglijnen te horen zijn. Maar ook op puur muzikaal vlak weet Antiquus Scriptum ons niet echt te overtuigen. Dit is zo’n project waarvan je denkt: waarom probeer je er geen full-album van te maken met gelijkgestemde zielen die dan zowel het vocale als het muzikale aspect kunnen opkrikken. Dat er drie instrumentale cover versie te horen zijn op deze ep – ‘Resound Of Gjallarhorn’ (Enslaved), ‘Thousand Lakes’ (Amorphis) en ‘No Dreams Breed In Breathless Sleep’ (Dissection) – die het beste zijn wat dit schijfje te bieden heeft, zegt genoeg. Daarmee hebben wij alvast onze mening gegeven en daarmee kan u aanvangen wat u wil.

Luc Ghyselen (40)

Vegvisir Distribution VEG 10

Tracklist: 1. Resound Of Gjallarhorn 2. The Triangle Of Divinities 3. Broken Mirror 4. A Carnival Of Egos (Or The Fallen Masks Of Deceivement) 5. Thousand Lakes 6. The Hammer Of Retribution 7. My Prophetical Premonition 8. No Dreams Breed In Breathless Sleep