Deathrite: Delirium (ep)

Deathrite is een Duitse band uit Dresden die lang gekend heeft gestaan als een grindcore band. De band werd opgericht in 2010 en heeft sindsdien vier full-albums uitgebracht waarvan het meest recente ‘Nightmares Reign’ dateert van eind 2018. Vooral sedert dat album is het pad van de grindcore zeker en vast uitgebreid met andere invloeden. Ook voordien was er een zekere invloed van punk en death metal te horen maar de komst van een vaste bassist en een tweede gitarist heeft het geluid onmiskenbaar een grotere reikwijdte gegeven. Deathrite is steeds een band geweest die naar ons gevoel heel erg underground is blijven klinken en op dat vlak is er nog geen spat veranderd. Als je een nummer als ‘Vortex’ hoort, zou je welhaast denken dat het simpelweg in de kelder van één van de bandleden is opgenomen. Het maakt dat we Deathrite enerzijds authentiek vinden klinken maar anderzijds vinden we dat het geluid soms te wensen overlaat. Meer bepaald vinden we op ‘Delirium’ de drums nogal dof klinken en dat werkt ons bij momenten danig op de zenuwen. Het kan zijn dat de band zweert bij een old-school geluid maar wij hebben toch eerder de indruk dat een modernere productie het geluid veel dynamischer zou maken dan nu het geval. Hoe dan ook, Deathrite blijft trouw aan zichzelf en zorgt ook nu weer voor een zeer divers geluid dat allerminst onder één noemer te plaatsen valt. Zo neigt ‘Vicious Nights’ bij momenten richting zware industrial bijvoorbeeld. Maar evenzeer is er ruimte voor pure death metal riffs. De zang is even rauw en onversneden als altijd ongeacht de diverse muzikale invloeden. Eén en ander maakt dat we ‘Delirium’ zowel zeer gevarieerd vinden als dat we er niet helemaal mee op sleeptouw door genomen worden. Kortom, we blijven enigszins op onze honger zitten al zit zoals aangehaald vooral de productie daar voor veel tussen.

K.H. (75)

Into Endless Chaos Records

Tracklist: 1. Delirium 2. Repulsive Obsession 3. From The Edge To The Abyss 4. Someone To Bleed 5. Vortex 6. Vicious Nights 7. Sepulchral Rapture