Centinex: The Pestilence (ep)

Het Zweedse death metal ensemble Centinex ontstond in 1990. Na zestien jaar hield de band het in 2006 voor gezien. Maar voor bassist Martin Schulman, de enige die alle wijzigingen in de band overleefde, volstond dit niet en sinds 2014 zorgde hij ervoor dat Centinex een “tweede” carrière heeft. Ook sinds die heropstart loopt het niet echt van een leien dakje om een stabiele line-up te houden. Naast Martin bestaat Centinex tegenwoordig uit Jörgen Kristensen (gitaar), Henrik Andersson (vocals) en Florian Rehn (drums). Met ‘The Pestilence’ voegt de band een nieuw ep aan zijn oeuvre toe. Vier tracks telt ‘The Pestilence’ en alsof de heren een optie hadden op een blik in de toekomst opent ‘Armageddon’ met granaatvuur, kogel inslagen en dergelijke. En nee, we weten absoluut zeker dat de oorlog in Oekraïne tnog niet was opgestart tijdens de opnames van dit schijfje. Op puur muzikaal vlak zorgen de heren van Centinex niet echt voor vernieuwing: ze blijven immers trouw aan hun agressieve en bijtende death metal sound. Vier tracks lang kunnen de fans van het genre, en al zeker van de band zelf, hun hartje ophalen middels veel bijtende agressie, een donkere en dreigende kracht en heel rauw klinkende vocalen. Wij vinden ‘The Pestilence’ best oké, maar dan ook niet meer dan dat. Eigenlijk hadden we, van een band met zo veel ervaring, op meer gehoopt.

Luc Ghyselen (70)

Agonia Records ARCD 240

Tracklist: 1. Armageddon 2. Evil Is Evil 3. Tremble In Fear 4. Torture