Glemsel: Forfader

Het Deense Glemsel staat aan het begin van een muzikale carrière: de band werd pas in 2019 opgestart. Het debuut, de ep ‘Unavngivet’ (2020), werd reeds heel aardig ontvangen en nu komt het viertal er reeds aan met een full-album terwijl de heren tussendoor ook nog voor een demo zorgden. ‘Forfader’ opent heel kalm en rustig met een instrumentaal stukje, ‘Arv’ getiteld, terwijl de regen bij bakken uit de lucht komt te vallen. Het is eigenlijk pas met ‘Mod Afgrund’ dat Glemsel zijn ware gelaat toont. En die is ondergedompeld in een gitzwarte sound die furieus en energiek over je heen wordt gekapt om je zo te omringen met duisternis, kilte, kracht en dreiging. Welk bestanddeel de overmacht neemt, hangt af van het moment. In ieder geval krijgen wij het “warm” van die pakkende duisternis en dreigende kilte. Wat volgt is eigenlijk meer van hetzelfde. Gelukkig weet het viertal – Joachim Højer (drums), Sune Pedersen (gitaar), Mikkel Alkjær (bass, backing vocals, harp, hobo) en Asmund Iversen (vocals, gitaar) – voor wat variatie te zorgen in tempo en ritme terwijl de gitzwarte dreiging steeds overeind blijft. De nummers zijn lang uitgesponnen, enkel ‘Møntens Prædikant’ klokt nog net boven de vijf minuten grens af, maar vervelen eigenlijk niet. Wel moeten we toegeven dat Glemsel toch op veilig speelt. Daarmee willen we aangeven dat de heren mooi tussen de afgebakende lijntje van het genre kleuren en dat er een soort van “vast stramien” in hun songstructuren waar te nemen is. Gelukkig komt er dan ook eens akoestische intermezzo langs om dit tegen te spreken. En alhoewel ‘Forvader’ zijn momenten kent, blijven we toch iets te vaak op onze honger zitten wegens het iets te vast geroest stramien van opbouw die in elk nummer aan bod komt. Iets meer afwisseling had de sound van Glemsel goed gedaan. Of ‘Forfader’ dan een minderwaardig product is, zullen we zeker niet zeggen. Integendeel, want liefhebbers van uiterst furieuze black metal met een heel rauwe en ruwe stem zullen hiermee ettelijke tijd zoet gehouden worden.

Luc Ghyselen (78)

Vendetta Records

Tracklist: 1. Arv 2. Mod Afgrund 3. Savn 4. Møntens Prædikant 5. Det Gamle Ma Vige 6. Ansigterne