Mors Prinicpium Est: Liberate The Unborn Inhumanity

Mors Principium Est is een Fins melodic death metal gezelschap dat in 1999 werd opgestart. Onder die naam zorgde de band, terwijl er zich ook een pak veranderingen in de line-up voordeden, intussen voor zeven full-albums. Het meeste recente daarvan, ‘Seven’ dateert van 2020 en was eigenlijk een samenwerking tussen vocalist Ville Viljanen en Songwriter / multi-instrumentalist Andy Gillion. Die laatste verliet onlangs de band na tien jaar trouwe dienst. Frontman Ville moest dus willens nillens op zoek naar een pak andere artiesten. Die vond hij met een pak “oudgedienden”. Zo keerden Jarkko Kokko (gitaar) en Jori Haukio (gitaar, programmering), beiden erbij tijdens de opstart, terug naar het oude nest. Ook bassist Teemu Heinola stapte opnieuw aan boord, terwijl drummer Marko Tommila een compleet nieuw gezicht is bij Mors Principium Est. Het vijftal zorgt zo voor een dertien tracks tellend nieuw album. Al is “nieuw” misschien wel een groot woord, want elke track kan je terugvinden op ouder werk te weten de drie eerste full-albums van de band of de tweede demo die de heren indertijd op de markt brachten. Toch kan je dit ook als nieuw werk beschouwen daar elke track opnieuw werd opgenomen, gemixt en gemasterd. In ieder geval krijgen oudgediende fans van de band die nummers in een lichtjes aangepast nieuw kleedje en kunnen die horen dat elk van die tracks de tand des tijds gemakkelijk heeft doorstaan. “Nieuwere” fans van de band krijgen frisse nummers te horen waar kracht en melodie mooi samensmelten tot een beklijvend en zinderend geheel. En dan hebben we het nog niet gehad over de agressie en de brutaliteit die in elk van de tracks verweven zit. Zelf zijn we al een tijdlang fan van dit Finse ensemble zodat onze opinie misschien lichtjes gekleurd is, maar dan nog. ‘Liberate The Unborn Inhumanity’ is een klein uurtje melodic death metal van heel hoog niveau. En … het doet ons alvast uitzien naar echt nieuw werk van het huidige vijftal. Dit album willen we dan ook warm aanbevelen aan elke melodic death metal fan in het algemeen en aan elke fan van Mors Principium Est in het bijzonder.

Luc Ghyselen (95)

AFM Records

Tracklist: 1. Cleansing Rain 2. Eternity’s Child 3. The Unborn 4. The Lust Called Knowledge 5. Valley Of Sacrifice, Part 1 6. Finality 7. Two Steps Away 8. Inhumanity 9. Pure 10. The Animal Within 11. Life In Black 12. Fragile Flesh 13. Valley Of Sacrifice, Part 2