Bilwis: Pan

Bilwis is een Duits éénmansproject dat voor ons nieuw is maar reeds in 2020 een ep uitbracht getiteld ‘Sagenwelt’. Bilwis brengt atmosferische black metal en laat zich inspireren door mythes en legendes. Let wel, het mag dan hier en daar al over dwergen, elfjes en aanverwanten gaan, bij de sfeer die u te horen krijgt, stelt u zich volgens ons toch niet spontaan liefdevolle tafereeltjes voor bij een kabbelend bosriviertje. De sfeer is eerder duister en dreigend. De doorgaans schreeuwerige, rauwe typische black metal zang draagt hier zeker en vast toe bij. Het tempo ligt vrij hoog maar er is een enorme variatie in snelheid, melodie en instrumentarium, kortom alles is aanwezig om je aandacht het ganse album vast te houden. Er zijn niet zo heel veel éénmansprojecten waar wij wild enthousiast van worden omdat het toch nogal vaak voorvalt dat de persoon in kwestie een bepaald aspect te weinig beheerst of dat we vermoeden dat een wisselwerking tussen diverse bandleden het niveau ten goede zou komen. Maar eerlijk is eerlijk, Bilwis slaagt er voor ons in om met ‘Pan’ een dermate afwisselend album te brengen dat we niet anders kunnen dan dit goed te vinden. De rauwe zangstem op zich zou allicht te eentonig zijn om ons een uur lang te boeien maar het is alsof de man er zichzelf van bewust is en er frequent een koorachtig gezang op de voorgrond komt om één en ander boeiend te houden. Het werkt in ieder geval. Ook muzikaal worden de snijdende gitaren afgewisseld met keyboards, piano en zelfs eens een pan-achtige fluit waarvan we enkel kunnen zeggen dat het de verhalende sfeer ten goede komt. Liefhebbers van de pure onversneden rauwe black metal voelen hun tenen wellicht krullen bij deze termen en onthouden zich dan ook wijselijk van deze Bilwis. Voor wie het al eens melodieuzer mag wezen en er al eens een zijsprongetje mag zijn dat richting folk metal gaat, is deze Bilwis zeker aan te bevelen. Het afsluitende titelnummer is een werkelijk epische apotheose dat het kwartier ruim overschrijdt en waarbij alle registers worden opengetrokken. Het nummer balanceert op het randje van té bombastisch en té dramatisch maar weet het nog net binnen de grenzen te houden waardoor het voor ons als hoogtepunt van het album gezien mag worden.

K.H. (82)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Sagenwelt 2. Wassermann 3. Schlafes Bruder 4. Azrael 5. Der Mond Am Himmel 6. Wieland 7. Walpurgisnacht 8. Pan