Hok-Key: In Existence

Samen met Rusland is Wit-Rusland tegenwoordig niet erg populair – de inval in Oekraïne, weet je wel. En alhoewel ook wij deze inval ten zeerste af keuren en betreuren, willen we het nieuwste album van Hok-Key, ‘In Existence’, een kans geven. Hok-Key werd in 1994 als “comedy metal band”. Na een lange reeks concerten in vooral Minsk en andere steden in Wit-Rusland werd in 1998 een “time out” ingelast. Na een jaar werd aan nieuw materiaal gewerkt en tussen 2000 en 2002 zorgde de band opnieuw voor een reeks festivals om een nieuwe “time out” te nemen tot in 2005, waarna Hok-Key opnieuw van start ging maar dit keer muzikaal het geweer – excuseer ons het gebruik van dit oorlogswapen – van schouder wisselde en kiest voor een mix van melodic metal en folk metal. Het legde de band geen windeieren, want ‘In Existence’ is zo het zesde full-album geworden van Hok-Key. Je krijgt elf tracks te horen als we intro ‘Septem’ mee tellen. Een intro die ons het gevoel gaf dat het goed zou komen met dit album. Toch moeten we onze verwachtingen al danig bijstellen als we hoop en al twee nummers verder zijn. Het geheel klinkt best aardig, maar wij missen pakken kracht en moeten ook al heel diep zoeken naar de folk invloeden. Oké, je krijgt viool te horen (Iryna Sapunova), maar die legt enkel wat accenten. Ook het vocale aspect bij Hok-Key (Kanstantsin Famin) kan ons niet bekoren. Nog het stem timbre, nog zijn accent trekken ons over de streep, terwijl we ook kracht en souplesse missen. Bass (Alexander Volchek) en drums (Oleg Kansov) zorgen wel voor een stabiele onderbouw, maar wat Jaroslav Sapunoff (gitaar, keyboards) daar boven op bouwt, kan ons maar heel matig bekoren, en dan drukken we ons nog zachtjes uit. Te veel keyboard klanken met heel wat blieps storen ons enorm. Als je dan ook nog weet, dat ook de opbouw en de arrangementen van de nummers ons maar heel matig kunnen boeien, dan begrijp je allicht dat ‘In Existence’ niet het knap verhoopte album is geworden. Nee, helemaal niet zelfs, zodat we Hok-Key enkel kunnen aanraden van nog heel wat tijd door te brengen in de repetitieruimte.

Luc Ghyselen (50)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Septem 2. The Countdown 3. The Quest For Fire 4. Silentium 5. Les Ailes 6. Mind Eclipse 7. The Matter Of Love 8. Alma Mater 9. My Universe Within Myself 10. Summatim 11. Faster! Harder! Louder!