KingCrown: Wake Up Call

Nadat het trio Joe Amore (vocals), David Amore (drums) en Steff Rabilloud (gitaar) de band Nightmare verlieten – we schrijven 2015 – werd de heavy metal / power metal Öblivïon in het leven geroepen. De band zorgde voor een goed ontvangen album, ‘Resilience’, in 2018 om kort daarna de naam te wijzigen tot KingCrown. Onder die naam zorgde het trio, aangevuld met bassist Markus Fortunato en gitarist Florian Lagoutte al meteen voor een nieuw album. ‘A Perfect World’ (2019) bevestigde het kwintet meteen. Nu is KingCrown er reeds opnieuw met een nieuw full-album, maar wel met een stevig gewijzigde line-up. Enkel Joe en David Amore zijn er nog bij. De nieuwkomers luisteren naar de namen Sebastien Chabot (bass), Bob Sabila (gitaar) en Ced Legger (gitaar). ‘Wake Up Call’ telt elf tracks die ergens de brug slaan tussen de Europese heavy metal / power metal en de Amerikaanse melodic power metal. Dit zorgt voor mooi opgebouwde nummers waar melodie, kracht en aanstekelijkheid samen worden gebundeld tot een knap geheel. Drums en bass zorgen zo voor een heel stevig, toch soepel fundament, waarbij krachtige riffs voor de ruwbouw zorgen. Voeg daar dan de krachtige stem van Joe aan toe en de melodieuze gitaarsolo’s van beide gitaristen en je verkrijgt de ideale ingrediënten om een knap album af te leveren. En dat daarin slagen de heren dus met verve. Nee, op gebied van vernieuwing ben je hier niet echt aan het goede adres. Wel krijgen de fans van het (sub)genre, dat we hier als melodic power metal zullen omschrijven, waar voor hun geld. Het vijftal kreeg ook wat extra “hulp” van Roland Grapow die voor de gitaarsolo zorgde tijdens ‘The Awakening’, al moeten wij daaraan toevoegen dat ook de twee gitaristen in de band duidelijk weten hoe ze ene knappe gitaarsolo kunnen afleveren (check de overige songs). Meer bepalend in de sound van KingCrown is die andere gast. Patrick Liotard zorgde immers voor een schitterend piano / keyboard tapijt tijdens het gevoelige ‘Gone So Long’ dat zo wat haaks staat op de overige nummers die eerder energiek en gedreven worden neer gezet. ‘Wake Up Call’ is zodoende een mooie aanvulling op het oeuvre van dit gezelschap geworden.

Luc Ghyselen (85)

Rock Of Angels Records ROAR 2216

Tracklist: 1.Wake Up Call 2. The End of the World 3. Story of Mankind 4. Lost Foreigner 5. One With Earth 6. To the Sky and Back 7. The Awakening 8. A New Dawn 9. Gone So Long 10. City Light 11. Fire Burns Again