Skubut (Скубут): Меланхоличен (Deluxe Edition)

Het is zoeken naar een speld in een hooiberg, om binnen bepaalde muziekstijlen die ene parel te vinden die boven het maaiveld uitsteekt, door net iets anders te doen dan we al hebben gezien en gehoord. Bij het post punk gerichte genre is dat al veel jaren het geval. En toch.. De band Скубут of Skubut voegt op hun schijf “Меланхоличен er net dat extra pit aan toe waardoor ze aan de vereisten voldoen. Bovendien is er de duidelijke referentie naar Russische invloeden wat nog het meest tot de verbeelding spreekt. “Sinds ongeveer een jaar actief, is Скубут [Skubut] de door de jaren tachtig beïnvloede cold wave / post punk moniker van de Russische jonge muzikant Mikhail Shlepin, gevestigd in Wenen, Oostenrijk. Koud, maar even aangrijpend, gevuld met donkere, mooie, pijnlijke droefheid, vermengt de scherpe, edgy gladheid en het minimalisme a la Lebanon Hanover met de kenmerkende, intense melancholie en emotionele onrust van Russische “doomer” bands” lezen we in de biografie op de bandcamp pagina. Een stelling die de band over de hele lijn in de donkere verf zet. Uiteraard zijn er verwijzingen naar bands als The Cure en dergelijke meer, maar net dat typische grauwe en koude uit de Russische gemeenschap, komt over de hele lijn tot uiting. En zorgt ervoor dat deze band wel boven dat maaiveld waarvan eerder sprake, uitsteekt. Heel bewust bespreken we trouwens niet elke song apart, het is zo een schijf die je vooral in zijn geheel moet bekijken en beluisteren om echt te voelen waar het over gaat. Veel meer valt er dan ook niet te vertellen. Скубут [Skubut] verbindt dus elementen uit die jaren tachtig met typische Russische invloeden, en voegt daar subtiel een sausje experimentele klanken aan toe, waardoor zowel de liefhebber van doorsnee post punk gerelateerde stijlen als zij die eerder houden van bands die buiten de lijntjes kleuren, hierin hun gading zullen vinden. Elke song bevat bovendien telkens opnieuw een heel anderen wending waardoor de band ons compleet, omver blaast. Скубут [Skubut] verlaat dus regelmatig de comfortzone van die typische cold wave / post-punk waardoor we de ene na de andere adrenalinestoot door ons lijf voelen gieren alsof het weer 1985 is, maar dan met beide voeten in het donkere heden. En dit met een Russische saus daarbovenop, daar kan nooit iets mis mee zijn.

Eric van Damme (85)

Wave Records

Tracklist 1. Акт самоубийства 2. Устал 3. Химера 4. Антипатия 5. Палата номер 6. Забыть 7. Нужно, надо 8. Художник 9. Точка кипения 10. Вино 11. У бара 12. Дружбы нет 13. Ты 14. Сигарета 15. Вещество