Child Of Night: The Walls At Dawn

Sinds 2017, bewandeld Child Of Night de donkere hoeken van het muzieklandschap, subtiel verlicht door het eerste vleugje van de opkomende zon. Met dit in het achterhoofd, presenteert Child Of Night hun eerste full-length release: ‘The Walls At Dawn.’ De nummers op de plaat behandelen thema’s van transformatie en verlichting tegen de achtergrond van een ineenstortend rijk. Het zorgt voor een ontdekkingsreis doorheen je onderbewustzijn, met een occulte tot bevreemdend mooie atmosfeer daaraan verbonden. Puur muzikaal bekeken bevind Child Of Night zich op het kruispunt tussen cold wave en post punk, wat totaalbeleving betreft is er dus echter veel meer aan de hand. Met ‘Aurora’ start de plaat met een complete chaos. Gaandeweg wordt er een lijn getrokken die leidt naar de typische post punk, zoals ‘Unafraid’ reeds doet aanvoelen. Maar het mag dus duidelijk zijn dat Child Of Night, naast duidelijk liefhebber zijn van de donkere intensieve kantjes van het leven, graag elke comfortzone verlaat en op avontuur trekt doorheen diezelfde duisternis. Dat occulte bijvoorbeeld: soms doet het wat denken aan Afrikaanse stammen die een ritueel houden midden in een donker bos. Angstaanjagende schoonheid die je de krop in de keel en achterlaat met het angstzweet op de lippen. Dat komt ook tot uiting bij ‘Wounded Child’ tot ‘Disappear’, waar Child Of Night nogmaals bewijst graag buiten de lijn van die typische cold wave en post punk te tekenen. Dat zet de band niet alleen in de verf met de daarop volgende songs als ‘Son’, ‘Indigence’ tot het prachtige ‘Cult Of Satisfaction’, dat is ook de zwarte draad doorheen dit zeer gevarieerd schijfje waar duistere gedachten je hersenpan binnen dringen en je totaal verweest doen achterblijven in de meest donkere hoek van je onderbewustzijn. Besluit: Met ‘The Walls At Dawn’ bewijst Child Of Night een band te zijn die binnen het overaanbod wat dit genre betreft , heel hoog boven het maaiveld uitkijkt. Net dus door dat durven de comfortzone te verlaten, en experimenteren met donkere klankentapijtjes die aan je ribbenkast kleven. Hoewel ook soms dat typisch post punk gerelateerde pad wordt bewandeld, net dit maakt deze plaat en band zo een bijzondere parel om te koesteren. De avonturier die houdt van op reis trekken door de donkere gedachten in zijn of haar onderbewust zal hierin zeker zijn gading vinden. Maar ook de doorsnee liefhebber die graag flirt met de grens tussen zowel cold wave als post punk, mag alvast naar de platenboer rennen.

Erik van Damme (80)

Wave Records

Tracklist: 1. Aurora 2. Unafraid 3. Wounded Child 4. Disappear 5. Outbreak 6. Son 7. Indigence 8. Cult Of Satisfaction 9. True Love Needs Discipline