Sleepwulf: Sunbeams Curl

Sleepwulf is een Zweeds viertal – Owen Robertson (vocals), Sebastian Ihme (gitaar), Carl Lindberg (drums) en Viktor Sjöström (bass) – dat inspiratie opdeed bij o.a. (vroege) Black Sabbath, Witchcraft en Pentagram, maar wij horen ook echo’s van Jethro Tull in hun sound weerklinken. Dit om maar aan te geven dat het kwartet moeilijk in een muzikaal vakje onder te brengen is. Je kan hun sound immers bestempelen als retro rock, classic rock, (occult) hard rock, doom of stoner. En dan hebben we het nog niet gehad over de psychedelische accenten die de heren weten te plaatsen. In ieder geval zorgde Sleepwulf voor wat rimpelingen middels hun in eigen beheer uitgebracht single ‘Lucifer’s Light’ (begin 2020). In ieder geval voldoende om door Cursed Tongue Records opgemerkt te worden zodat korte tijd later het titelloos debuutalbum al op de markt kwam. ‘Sunbeams Curl’, het tweede full-album van het viertal, wordt nu door Heavy Psych Sounds op de markt gebracht en dat lijkt ons niet alleen het perfecte label voor de band, maar ook een stapje voorwaarts. ‘Sunbeams Curl’, borduurt mooi verder op het debuut en telt acht mooi opgebouwde songs waar occultisme en psychedelica worden samengebracht in mooi vormgegeven nummers. Bass en drums zorgen voor een goede en solide basis, de riffs klinken krachtig, terwijl de gitaarsolo’s “to the point” worden gehouden terwijl de sound ergens het midden houdt tussen Black Sabbath en Jethro Tull in. Toch creëert Sleepwulf een eigen sound want de vocalen van Owen klinken zeker niet als die van Ozzy of die van Bobby Liebling (Pentagram), maar neigen eerder naar Ian Anderson (Jethro Tull). Daar staat tegenover dat de beroemde dwarsfluit bij Jethro Tull hier niet aan bod komt. Het gitaarwerk van Sebastian laat kenmerken horen van Tony Iommi (Black Sabbath), maar ook het rustiger geluid van Jethro Tull’s Martin Barre en Ian Anderson komt heel vaak om de hoek kijken. Hoe je de sound precies wil gaan omschrijven is ons eigenlijk om het even, want Sleepwulf weet ons alvast te boeien vanaf de eerste tonen van opener ‘Satan Is King’ tot en met de laatste klanken van afsluiter ‘Bury Me Backwards’ dankzij het knappe gitaarspel en de warme stem van Owen.

Luc Ghyselen (84)

Heavy Psych Sounds HPS 217

Tracklist: 1. Satan Is King 2. Green Man Dead 3. Sex Magic Manifestation 4. Stoned Ape 5. Man Under The Mountain 6. Tyrant Song 7. Toad Licker Mushroom Picker 8. Bury Me Backwards