Confidential: Devil Inside

Confidential is een Noorse symfonische metalband die het daglicht zag dankzij zangeres en songschrijfster Astrid K Mjøen. Dankzij het persoonlijke karakter vertellen de nummers verhalen uit haar leven van de afgelopen jaren. Die hobbelige weg reflecteert zich in een aantal emotionele teksten, die muzikaal vertaald werden in beklijvende melodieën. Daar komen vaak bombastische en diep uitgewerkte arrangementen aan te pas, die telkens overgoten worden met zwaar gitaarwerk. Deze ‘Devil Inside’ is als het ware Astrid’s dagboek die zowel snelle symfonische nummers als langzamere en hartverwarmende songs bevatten. Ze vatten alle facetten van de menselijke geest samen. Voor het schrijfproces en orkestratie riep ze de hulp in van Jonah Weingarten (Catalyst Crime, Pyramaze). Ze wordt bijgestaan door gitaristen David Hovde en Frode Hovd en Charlotte Stav op synthesizer, piano en als achtergrondzangeres. Sessiemuzikanten bassist Jacob Hansen en drummer Robert Myrhaug vervolledigen de line-up. Het album werd gemixt en gemasterd door Jacob Hansen in Hansen Studios. ‘Prelude To Resurrection’ is de indrukwekkende intro om in de gepaste sfeer te komen om de echte opener ‘Devil Inside’ aan te vatten: https://www.youtube.com/watch?v=x-jUgH87LjY. Het pakt meteen bombastisch uit en dankzij het technisch sterk staaltje gitaar en keyboard weten we meteen welk vlees we in de kuip hebben. Gastzanger Jake E (Cyhra, ex-Amaranthe) zorgt voor een vocaal duel op ‘Salvation’. De beide stemmen matchen wonderwel samen, wat een aangename passage vormt op het album. De ballad ‘Forever Angel‘ laat een breekbare versie van Astrid horen, die als geen ander de sfeer bepaald in dit intieme nummer. Een opvallende ‘Release My Symphony’ klinkt erg energiek. Het uitnodigend uptempo nummer kent dan ook een krachtige melodie, die gedragen wordt door veel variatie en gevoelswisselingen op een pompende dubbele basdrum. Eén van mijn persoonlijke voorkeursnummers. Het valt op dat vele nummers spelen met het tempo en de daarbij komende sferen al dan niet dramatisch beïnvloeden. ‘Historia’ is zo’n voorbeeld, waar het tempo soms drastisch zakt en alles in de diepte lijst te verdwijnen. De bijhorende uitgestrekte vocale lijnen zetten die sfeer bij. Voor de breekbare intro van ‘Queen Of The Dark’ zorgen enkel wat toetsen en een integere stem. Crescendo zwelt het geheel aan tot een intens middenstuk, om daarna terug de stilte op te zoeken. Ook deze topper markeer ik met een extra streepje, wegens het majestueus gitaarwerk. Idem voor ‘Brother Of My Soul’, dat het middenstuk iets rustiger opvat. De vaak feeërieke intro’s zorgen voor een mystieke droom, waar je telkens naar het refrein toe kan ontwaken. Die droom blijft zweven in de bonustrack ‘My Evermore’, die als ballad de typische sfeer van het album weet vast te pinnen. Net dat snedige randje zorgt voor een elegant metaljasje, waarbinnen het arrangement zich beweegt. Bij ‘My Kiss Of Death’ wordt het de plaats achter de vellen door Morten Gade Sørensen (Pyramaze) ingenomen, die ervoor zorgt dat het allemaal iets intenser klikt. Rikard Edberg (Eleine) zorgt voor enkele gesproken woorden, maar neemt later in ‘Black Angel’ de gitaarsessies voor zijn rekening en wordt daar bijgestaan door gastzangeres Madeleine Liljestam: https://www.youtube.com/watch?v=K0n6r8PUPuQ. De nummers kennen vaak een sfeervolle ondertoon, die gevoelsmatig bijgestaan wordt door agressief gitaarwerk en atmosferisch door een dikke laag toetsen, dit vaak de vele mokerslagen van drum en bas weten te polijsten. Knappe vocalen, al mochten die wat pittiger uit de hoek komen, want nu blijft alles net iets te braaf, maar het is een eigen smaak. De vaak mooi uitgewerkte arrangementen zorgen dat het boeiend blijft. Een sterk debuutalbum, dat Confidential meteen op een hoog niveau laat instromen in het genre.

Rocking Klingon (80)

Massacre Records

Tracklist: 1. Prelude To Resurrection 2. Devil Inside 3. Salvation 4. Forever Angel 5. Release My Symphony 6. Historia 7. Queen Of The Dark 8. Brother Of My Soul 9. Prophecies 10. My Evermore 11. My Kiss Of Death 12. Black Angel