Olde Throne: an Gorta Mór

Old Throne is een een persoon black metal project uit Nieuw Zeeland. Op dit zeven tracks tellende ‘an Gorta Mór’ graaft hij dieper op een heel donkere periode in Ierland toen meer dan één miljoen (!) mensen er stierven aan de gevolgen van een hongersnood, wegens het mislukken van aardappel oogsten tussen 1845 en 1850. Een heel zwarte en zware periode dus voor het groen eiland. Old Throne doet dit aan de hand van furieuze black metal stukken waar nergens ruimte is voor een intro, outro of zelfs maar een intermezzo. Nee, hij beukt heel stevig en krachtig gedreven en energiek verder. Gelukkig weet hij wat tempo en ritme wisselingen te gebruiken om zijn kille in duisternis gehulde teksten uit te spuwen. Dat doet hij op een heel rauwe en wrede manier die perfect aangeeft hoe de mensen er zich moeten gevoeld hebben. Laat je niet vangen aan de intro van ‘Connla’s fate’ die wat aarzelend op gang komt, maar waar al van meet af aan een onderhuidse dreiging van uit gaat. Eens het nummer aan kracht en tempo heeft gewonnen, is het net als de overige tracks op dit album, een nummer waar de kille duisternis hand in hand gaat met rauwe dreiging en gedreven kracht. Precies zoals wij onze black metal graag horen. Minpunten vinden we dan ook niet op deze ‘an Gorta Mór’. Spijtig genoeg ook niet echt absolute uitschieters. Toch is dit een album geworden die black metal adepten zullen koesteren . Wij zijn alvast fan van Olde Throne na de talrijke luisterbeurten van dit intens en beklijvend schijfje.

Luc Ghyselen (90)

Naturmacht Productions NP 145

Tracklist: 1. an Gorta Mór (Part I) 2. Knockdoe 3. Children Of Lir 4. Connla’s Fate 5. A Dying Land 6. Celtic Sorrow 7. an Gorta Mór (Part II)