Dirty Sound Magnet: III

‘III’ is het derde full-album van Dirty Sound Magnet die de fans ook wel kennen onder de naam “DSM”. Dit trio – Stavros Dzodzosz (gitaar, vocals), Marco Mottolini (bass, backing vocals) en Maxime Cosandey (drums, backing vocals) – uit Zwitserland zorgde in 2017 voor een eerste full-album met ‘Western Lies’. Vergelijkingen als “de groove, energie en instrumentale virtuositeit van Led Zeppelin” of “een meer gewelddadige versie dan Pink Floyd” of “het mysterieuze van The Doors” waren hun deel. In ieder geval won Dirty Sound Magnet met hun single ‘Homo Economicus’ de prijs van “beste Zwitserse rock song”. Daarna volgde in 2019 het tweede album met ‘Transgenic’. Net zoals bij zowat iedereen gooide covid dan roet in het eten, maar het drietal bleef niet bij de pakken zitten en zorgde voor een live sessie die de titel ‘Live Alert’ (2020) meekreeg. Intussen verbleef het trio vaak in de repeteerruimte en werden nieuwe songs geschreven. Acht ervan kan je nu horen op het nieuwste werkstuk van de band die voor een mix zorgt van blues rock, garage rock en boogie maar dan wel gedrenkt in een diep bad van psychedelica. Eigenlijk doet opener ‘Body In Mind’ ons vooral denken aan The Black Keys al is dit misschien een beetje te kort door de bocht, want Dirty Sound Magnet gebruikt meer wisselingen in tempo en ritme gedurende een en dezelfde song. Toch dachten we, aan de hand van het openingsnummer, in die richting. Maar daarna zakt het niveau toch wel erg in elkaar. Oké, de heren blijven spelen met tempo en ritmewisselingen, maar gebruiken daarna nogal vreemde stembuigingen die ons alvast niet liggen. Als we dan gaan kijken naar de eerder vermeldde “vergelijkingen”, blijven we eigen vruchteloos zoeken naar die vergelijkingen, want noch Led Zeppelin, noch Pink Floyd, noch The Doors zijn naar onze bescheiden mening referentiepunten. Zelfs onze eigen vergelijking met The Black Key loopt volledig mank. Dus creëert Dirty Sound Magnet een eigen gezicht en geluid, maar dan wel een die niet echt in de smaak valt bij ondergetekende.

Luc Ghyselen (58)

Hummus Records

Tracklist: 1. Body In Mind 2. Meet The Shaman 3. Toxic Monkeys 4. Mr Robert 5. Pandora’s Dream 6. DSM III 7. Heavy Hours 8. Sunday Drama