Amorphis: Halo

Het is weinig bands gegeven om keer na keer nieuwe albums uit te brengen die het niveau van de vorige evenaren of zelfs overtreffen. Alleen top bands slagen hier in: welnu met ‘Halo’ hoort Amorphis zeker in dit rijtje thuis. Deze Finse band, opgericht in 1990 als pure death metal band begon al snel melodische, progressieve en folk elementen toe te voegen aan hun sound en ondertussen is Amorphis een vaste waarde en één van de absolute top bands in de melodic death metal scene. De fenomenale zang van Tomi Joutsen is zeker één van de hoekstenen van hun succes: de man beheerst zowel de heftige grunts als de mooie cleane zang perfect. Bovendien is hij live een absolute top frontman, die als geen ander het publiek weet te bespelen. Jawel, Amorphis is één van de beste live bands die ik al gezien heb: altijd super ambiance. Hun opzwepende muziek, hard maar toch melodieus, zorgt hier uiteraard voor. ‘Halo’ is het veertiende album en is dus opnieuw een schot in de roos. Het openingsnummer ‘Northwards’ zet de toon van de vorige albums verder: melodische death metal, ruw genoeg maar met progressieve elementen en een koorzang die aan Epica doet denken: een nummer waar je niet kan bij stilzitten. Op ‘On The Dark Waters’ en ‘The Moon’ laat Tomi ons zijn prachtige, krachtige cleane zang bewonderen en horen we opnieuw riffs om de benen te zwieren. ‘Windmane’ is dan eerder voer voor de oudere fans: een pittig death metal nummer. Maar zoals elk topalbum bevat ‘Halo’ alleen maar goede nummers. Toch nog een speciale vermelding voor ‘The Wolf’, voor mij het beste nummer van dit album: hard genoeg voor de oudere fans, melodieus genoeg voor de nieuwere maar vooral een exponent voor de sound die Amorphis nu al op hun laatste drie albums etaleert: de perfecte combinatie van stevige death metal met zware grunts en melodieuze stukken met heerlijke cleane zang. Iets waar deze Finnen de absolute grootmeesters in zijn. Dit album zal hoog scoren in de eindejaarslijstjes. Bij mij alvast.

Bart Verlinde (95)

Atomic Fire Records

Tracklist: 1. Northwards 2. On The Dark Waters 3.The Moon 4. Windmane 5. A New Land 6. When The Gods Came 7. Seven Roads Come Together 8. War 9. Halo 10. The Wolf 11. My Name Is Night