Lalu: Paint The Sky

Lalu is een progressive rock band opgericht in 2003door de Fransman Vivien Lalu, componist en toetsenist. ‘Paint The Sky’ is het vierde album. De naam Lalu was voor mij als doorwinterde progfan een nobele onbekende band en aanvankelijk was er weinig interesse in dit album (onbekend is onbemind zeker) tot ik na enig opzoekwerk te lezen kreeg dat de man zich op elk album liet omringen door gast artiesten (zoals Ayreon) maar bovendien dat op het nieuwe album de zang verzorgd word door niemand minder dan Damien Wilson, ex zanger Treshold, Ayreon, Arena, …, én één van de allerbeste zangers in prog en metal land. Zet daar dan nog de erg goede gitarist Joop Wolters en een onbekende maar fenomenale drummer als Jelly Cardarelli bij en je hebt een top prog band. Voor de rest volgen dan nog een ganse schare gastmuzikanten. En dat dit het neusje van de zalm is in progland is zeker te horen op ‘Paint The Sky’. Wat een progplaat is dit geworden, eentje van absolute topklasse. Dit is geen progmetal maar steengoede prog met erg afwisselende nummers. Alles komt hier aan bod: catchy, melodische nummers, jazzy invloeden, uitgebreid keyboard spel, steviger werk gespeeld door fenomenale muzikanten en begeleid door een zanger die alle zangstijlen perfect beheerst. Zowel op de steviger nummers als de ingetogen nummers, als solo zanger is Damien Wilson outstanding (heb hem ook al diverse malen live aan het werk gezien en ook live is die man buitenaards goed). ‘Paint The Sky’ is ook een lange plaat geworden met alleen maar topnummers. Om er toch enkele te noemen die er uit springen. Het jazzy ‘Emotionalised’ wegens de uitmuntende zang en het ietwat funky ritme. ‘The Chosen One’ met drumwerk die aan wijlen Neil Peart doet denken wegens de technische perfectie en krachtige vocals. Het snellere ‘Paint The Sky’ met stevige riffs, vlammende keyboards en gastzanger Steve Walsh (Kansas). Het melodische ‘Reset To Reset’. En het ingetogen, emotionele ‘Witness To The World’ met een Damian Wilson op zijn allerbest. Man, man, man, … dit is voor mij de beste progplaat in jaren met prachtige, erg diverse nummers, subliem gespeeld en voorzien van een top productie. Hopelijk volgt er een tournee want dit moet geweldig zijn om live te zien.

Bart Verlinde (100)

Frontiers Records FRCD 1182

Tracklist: 1. Reset To Preset 2. Won’t Rest Until The Heat Of The Earth Burns 3. Emoitionalised 4. Paint The Sky 5. Witness To The World 6. Lost In Conversation 7. Standing At The Gates Of Hell 8. The Chosen Ones 9. Sweet Asylum 10. We Are Strong 11. All Of The Lights 12. Paint The Sky