Sivyj Yar: Golden Threads

Sivyj Yar is zowat de vertaling van het Russische Сивый Яр, zoals ‘Golden Threads’ de vertaling zou moeten zijn van ‘Золотые нити’. Deze band / dit project werd in 2006 opgestart en drukt zich muzikaal uit aan de hand van pagan en atmospheric post black metal. Met deze ‘Golden Threads’, het zevende full-album voor Sivyj Yar, krijgen we een compleet andere sound te horen. Uiterst rustgevende instrumentale neo folk is hier immers ons deel. Ene Vladimir is de hoofdverantwoordelijke achter Sivyj Yar en zelf zegt hij over dit album dat hij de inspiratie vond bij middeleeuwse nocturnes, die hij dan ook nog opdraagt aan Yuri Mirolyubov (1982-1970), de vinder of zelfs de auteur van het vrij mysterieuze boek ‘Book Of Veles’, een werkstuk over Oost Europees paganisme. Als belangrijkste instrument op dit album benoemt hij de Novgorod gusli, een eeuwenoud Slavisch instrument die het meest gelijkenissen vertoont met de Finse kantele. Het eindresultaat hoor je dus op ‘Golden Threads’, dat zes nummers telt die hele rustig en kalm verder kabbelen. We zouden bijna stellen dat je er compleet rustig, relaxt van wordt, maar eigenlijk overdrijven we misschien wel een beetje. Wij, van MUSIKA, hadden toch iets compleet anders verwacht toen we de term neo folk zagen opduiken. Ja, je begrijpt het al, we hadden eerder richting Heilung, Wardruna, Lindy-Fay Hella of zelfs Gåte gedacht. Dit is ons toch veel te rustig en ondanks de mooie opbouw van de nummers kan het geheel moeilijk onze aandacht vast houden. Dat komt misschien ook wel door het feit dat we geen stem te horen krijgen en we het altijd heel moeilijk hebben met compleet instrumentale albums. Maar goed, we zullen ‘Golden Threads’ net als minderwaardig of slecht bestempelen, enkel als “not our cup of tea” al mogen de nummers los van elkaar wel in een mixed playlist langs komen. – P.S.: De Russische titels van de nummers zullen we je besparen. –

Luc Ghyselen (70)

Avantgarde Music AV 437

Tracklist: 1. A Voice Sung Softly Across The Fields 2. Hear My Voice In The Spring Breeze 3. Rusalia 4. Through The Fog The Villages Blacken 5. Juice Of The Bitter Roots Sweetens To Honey In The Cereal Fields 6. Footsteps Shimmer Silver In The Dew