A Pale December: Death Panacea

A Pale December is een Italiaans gezelschap dat in 2013 werd opgestart. Al vlug zorgde men voor een vier tracks tellende demo (2014) waarna het wat stiller werd met enkel twee singles vooraleer het eerste full-album, ‘The Shrine Of Primal Fire’, eraan kwam in 2017. Dit zeven tracks tellend album kon je gerust in het vakje atmospheric black metal onderbrengen. Vijf jaar hebben de fans moeten wachten op een opvolger. Die is er nu eindelijk met het zes tracks tellende ‘Death Panacea’. De zes nummers zorgen wel voor bijna vijftig minuten luisterplezier. Het tweetal – Riccardo Di Bella (gitaar, vocals) en Ernesto Ciotola (bass, drum programmering) – dat A Pale December uitmaakt, zorgt vanaf opener ‘Simulacrum’ voor een beklijvende en intens sound die je aandacht gemakkelijk gedurende de volledige rit weet vast te houden. Het atmosferische lijkt op dit album wat meer verdrongen zodat vooral de krachtige en dreigende black metal sound overheerst. Niet dat de heren niet spelen met verschillende graduaties van tempo, ritme, dreiging en kracht, … verre van zelfs, maar je kan dit album evengoed in het vakje black metal plaatsen. Opvallend is toch wel het feit dat de heren kiezen voor zeer melodieus gitaarwerk dat soms bijna naast het eigenlijke nummer zijn aandacht opeist. Het zorgt er meteen voor dat ‘Death Panacea’ een album is geworden die een paar luistersessies nodig heeft om al zijn geheimen prijs te geven. Wij hebben het schijfje al een aantal keer beluisterd en nog steeds ontdekken we accenten die ons bij eerdere luisterbeurten niet zijn opgevallen. Naast het opvallend melodieus gitaarwerk, vallen wij voor de dreigende vocalen en de enorm gedreven furieuze uitbarstingen die het album telt, die soms in uiterst schril contrast staan met rustgevende passages, al zijn die laatsten meestal van heel korte duur. A Pale December zorgt met ‘Death Panacea’ zodoende voor een heel knap black metal schijfje dat ons zeker nog heel wat uurtjes luisterplezier zal opleveren. Meteen een aanrader voor elke liefhebber van (atmospheric) black metal.

Luc Ghyselen (95)

Avantgarde Music AV 434

Tracklist: 1. Simulacrum 2. Iconoclasm 3. Manifesto 4. Atoning Monuments 5. Of Prophets And Blood 6. Nethermost