Vastatum: Mercurial States Of Revelation

Black metal adepten hebben er een nieuwe band bij om naar uit te kijken. Vastatum mag dan wel, zeker qua naam, een complete nieuwkomer zijn in black metal kringen, de leden van de band – Wraith en Luzifaust – deden eerder al ervaring op bij o.a. Vanquished, Kafirun en Hostium. Op het debuut onder de naam Vastatum, deze ‘Mercurial States Of Revelation’, krijg je vier lang uitgesponnen tracks te verwerken die voor een beklijvende rit zorgen terwijl duisternis, kilte en dreiging je omringen. De heren haalden de mosterd bij de eerder klassieke black metal sound uit de beginjaren negentig uit Noorwegen, maar voegen ook elementen toe uit Cascadian black metal van het begin van deze eeuw. De vier tracks zorgen voor een stevig, energiek en gedreven geluid waar de heren wat spelen met tempo en ritmewisselingen zodat ze je aandacht kunnen vasthouden. Het betekent dus dat rustiger momenten worden afgewisseld met heel energiek furieuze momenten en zowat alles wat zich daartussen bevindt. Gelukkig, voor ons wel te verstaan, zijn die eersten in de minderheid. En alhoewel we best wel te tevreden zijn met het aangeboden werkstuk, al blijven de heren mooi tussen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleuren en telt het geheel niet echt verrassende elementen, moet er ons toch iets van het hart. Wij vinden het eigenlijk jammer dat de vocalen net iets te diep in de mix verschuilt zitten. Niet dat we precies willen horen waarover Vastatum het hier juist heeft. – Het maakt ons weinig uit in welke taal de vocalen precies worden afgeleverd, als ze maar mooi aansluiten met de sound. – Een minpunt toch omdat de vocalen nu ondergesneeuwd dreigen te raken door het puur instrumentale. Zodoende komen we tot de conclusie dat dit debuut van Vastatum toch nog een werkpuntje heeft, maar eens dat “euvel” opgelost, zit er, naar onze bescheiden mening, nog veel meer in voor de band.

Luc Ghyselen (80)

Avantgarde Music AV 435

Tracklist: 1. Nascent Mother Of Night 2. Fall Within Seclusion 3. Mortal Abrogation 4. Upon The Dawn Of Gided Fire