Vanir: Sagas

Het Deense Vanir werd in 2009 opgestart en is met Sagas aan zijn zesde full-album toe. Het gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van Viking metal dat ze verpakken in melodic death metal met, zoals tijdens het openingsnummer van dit album, soms ook wat symfonische accenten. En daardoor klinkt Vanir toch iets anders dan bijvoorbeeld Amon Amarth, al is dit toch de band waar ondergetekende het meest aan denkt bij het beluisteren van deze ‘Sagas’. Voornaamste inspiratiebron is – zoals bij elke Viking metal band – oude Viking legendes, de veldslagen van deze woeste krijgers en natuurlijk de Noordse mythologie. Al deden de heren voor één nummer inspiratie op bij fantasy auteur J.R.R. Tolkien (‘Battle Of Middle-Earth’). Het zorgt voor meestal episch klinkende nummers en als je je ogen sluit zie je tijdens het beluisteren vaak de bloederige taferelen die schering en inslag waren op tal van slagvelden. Maar ook wordt je door een aantal uitgenodigd om steevast mee te brullen, je drinkhoorn te heffen of om uitzinnig mee te springen op de zinderende sound die de heren van Vanir weten neer te zetten. Of dit het beste album tot nu toe is van deze Denen, zal de toekomst moeten uitwijzen. Wij hebben alvast vanaf de eerste noot van opener ‘Day Of Reckoning’ tot en met de laatste klank van afsluiter ‘Visdomsmjøden’ genoten van deze ‘Sagas’. Knapste nummer, naar onze smaak dan toch, is het heel gedreven en energieke ‘Eindriði’. Liefhebbers van het (sub)genre in het algemeen en zeker fans van Amon Amarth weten reeds wat hen te doen staat: meteen in huis halen deze handel.

Luc Ghyselen (90)

Mighty Music PMZ 365

Tracklist: 1. Day Of Reckoning 2. Black Clad 3. See The Dragons Ride 4. Dødsfærd 5. Eindriði 6. Sessrúmnir 7. The Bounty Of Flesh And Bone 8. Æresstrid 9. Battle Of Middle-Earth 10. Andvari’s Curse 11. Gods Of War 12. Visdomsmjøden