Nathr / Ordo Cultum Serpentis: Shadows Crawl

Een split wordt soms wel eens door bands gebruikt om wat “leftovers” alsnog aan de fans te schenken. Op ‘Shadows Crawl’, een split tussen Nathr en Ordo Cultum Serpentis is dit zeker niet het geval. Beide bands zorgen voor slechts een nummer, al klokt de tijdsduur van dit schijfje toch ruim boven het halfuur af. Nathr opent met ‘The Burial’, een impressionant werkstuk van net geen twintig minuten. Nathr staat voor blackened funeral doom metal en zet met deze ene song al zijn ingrediënten mooi in de verf. Je krijgt een heel beklijvend en intens slepend nummer te horen waar kracht, duisternis en heel pak occulte dreiging in zitten verwerkt. Ondanks de lange tijdsduur en het meestal trage slepende tempo verveelt het nummer geen milliseconde. Ordo Cultum Serpentis zorgt voor doom metal met invloeden uit zowel black als death metal. De track van dit internationale gezelschap, ‘Filii Serpentis Nigri’ haalt net niet de zeventien minuten grens. Het nummer start al even beklijvend als zijn voorganger, maar zet na een tijdje een veel krachtiger teneur neer die al even neerslachtig als donker en dreigend klinkt. Twee tracks die liefhebbers van (funeral) doom met accenten black metal en / death metal naar waarde zullen weten te schatten, al krijgt ‘The Burial’ van Nathr bij ons toch een streepje extra. Net alsof alle schaduwen via dit album naar je grijpen om je mee te trekken in donkere ondergrondse kerkers.

Luc Ghyselen (80)

Signal Rex

Tracklist: 1. The Burial 2. Filii Serpentis Nigri