Naked Gypsy Queens: Georgiana (ep)

Hou je van classic rock sixties / seventies styled of hard rock? Mag daar een broeierig bluesy sfeertje en een snuifje psychedelica bij gevoegd worden? Check dan zeker eens het debuut van Naked Gypsy Queens: ‘Georgiana’, een vijf tracks tellende ep. Het Amerikaanse viertal, opgestart in Franklin, Tennessee, bouwt hun eigen nummers op aan de hand van invloeden van o.a. The Rolling Stones, MC5, The Allman Brothers, Pink Floyd en dergelijke. ‘Down The Devil’, opent dit schijfje heen gedreven energiek met een krachtige sound waar een bluesy ondertoontje in weer klinkt. Het titelnummer is al even krachtig en doet ons denken aan een pak Southern rock bands. De drive en groove die het nummer zo rond halfweg mee krijgt zorgt voor een heel pak opwinding om dan via een aantal drumroffels heel abrupt te eindigen. ‘Strawberry Blonde #24’ bevalt ons al evenzeer. Deze energieke parel kent immers een machtige gitaarsolo terwijl de rauwe vocalen, die ons wat doen denken aan Steven Tyler (Aerosmith), ons ook weten te bekoren. ‘Wolves’ opent een stuk rustiger en kalmer, maar krijgt al vlug een extra injectie die het nummer goed doet. Ook afsluiter ‘If Your Name Is New York (The Mine’s Amsterdam)’ bouwt langzaam op. Rustig beginnend dus en afsluiten met een pak begeesterende kracht. Wie van het (sub)genre houdt – noem het voor ons part classic rock, retro rock of (bluesy) hard rock – mag dit eerste schijfje van Naked Gypsy Queens aan zijn / haar “wanted lijstje” toevoegen.

Luc Ghyselen (85)

Mascot Records / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Down The Devil 2. Georgiana 3. Strawberry Blonde #24 4. Wolves 5. If Your Name is New York (Then Mine’s Amsterdam)