Comeback Kid: Heavy Steps

Fans van de Canadese hardcore / punk band Comeback Kid mogen zich dit jaar twee keer in de handen wrijven. De band werd immers opgericht in 2002 en mag zich dus rekenen tot de bands die twintig kaarsjes mogen uitblazen. De grootste vreugde valt allicht te rapen in het feit dat Comeback Kid na vijf jaar relatieve stilte met een nieuwe plaat op de proppen komt. De band heeft altijd bekend gestaan voor hun intense tourschema wat door één of andere pandemie de zaken de afgelopen jaren behoorlijk door elkaar gehusseld heeft. ‘Heavy Steps’ is het zevende album van de band wat gezien hun eerder vermelde drukke touragenda toch een behoorlijke prestatie is. De band heeft in de loop der jaren meerdere line-up wissels gehad zodat van het oorspronkelijke vijftal enkel nog zanger Andrew Neufeld en gitarist Jeremy Hiebert er sinds het prille begin bij zijn. Hoewel één en ander er volgens ons nooit heeft toe geleid dat ze ooit een echte stinker van een album hebben gemaakt, stellen we met deze ‘Heavy Steps’ vast dat ze in vergelijking met voorganger ‘Outsider’ toch terug meer neigen naar het geluid van de beginjaren. Daarmee bedoelen we dat het toch terug meer richting rauwe hardcore uitgaat hetgeen de schelle, rauwe, agressieve stem van Neufeld volgens ons het beste dient. Kortom, ‘Heavy Steps’ is een album geworden waar de brute energie vanaf spat. Beetje verrassende samenwerking op het album bij het nummer ‘Crossed’ waar niemand minder dan Joe Duplantier van Gojira zijn opwachting maakt maar het nummer is werkelijk een knaller van formaat en zonder twijfel het absolute hoogtepunt van het album waarbij we echter geen afbreuk willen doen aan de overige nummers. De elf nummers knallen aan een rotvaart in net iets meer dan een half uur voorbij en zorgen stuk voor stuk voor het vuurwerk dat je van een band als Comeback Kid verwacht. Wie al fan was, kan bij ‘Heavy Steps’ naar ons gevoel niet ontgoocheld zijn. Wie nog geen fan was maar houdt van retestrakke snelle gitaarriffs en dito drumwerk moet deze ‘Heavy Steps’ toch maar eens beluisteren. Bijzonder opzwepend album is dit geworden maar we kunnen toch vooral zoals vanouds niet wachten om te zien wat dit live geeft want de Canadezen zijn nu eenmaal op hun best voor een uit-de-bol-gaand publiek.

K.H. (88)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Heavy Steps 2. No Easy Way Out 3. Face The Fire 4. Crossed 5. Everything Relates 6. Dead On The Fence 7. Shadow Of Doubt 8. True To Form 9. In Between 10. Standstill 11. Menacing Weight