Obsidian Sea: Pathos

Met ‘Pathos’ is het Bulgaarse Obsidian Sea aan zijn vierde full-album toe. De band werd in 2009 opgestart en zorgt voor een vrij melodieuze mix van metal en doom, met toch de nodige invloeden uit psychedelica. Vernieuwend kan je de sound van het drietal – Anton Avramov (gitaar, vocals), Delyan Karaivanov (bass, backing vocals) en Bozhidar Parvanov (drums) – allerminst gaan noemen. Terwijl opener ‘Lament The Death Of Wonder’ mooi verder kabbelt, maar ons zeker niet naar de zevende hemel vervoert, zijn we meer te spreken over ‘The Long Drowning’ weer een weergaloze gitaarsolo ons echt doet opveren. Voor de rest is ook dit nummer een kruisbestuiving van doom, metal en wat psychedelica. Het tempo wordt terug geschroefd tijdens ‘Sisters’ waar het vooral de brommende basslijnen zijn die ons het meest bij blijven. ‘Mythos’ opent al bijna even rustig naar onze smaak, maar krijgt dan plots een toevoeging van adrenaline die ons meer aanspreekt. Toch overtuigt ook deze track ons niet volledig wegens het terug langzamer gebracht einde waar basslijnen bijna duidelijker in de mix te vinden zijn dan het gitaarwerk. ‘The Revenants’ brengt, naar onze smaak, ook al niet echt de beterschap waarop we hadden gehoopt. Ook ‘I Love The Woods’ lijdt aan bloedarmoede en kunnen wij bijna vooraf voorspellen wat volgt op een bepaalde riff of reeks akkoorden. Afsluiter ‘The Meaning Of Shadows’ kan de meubels dan uiteindelijk ook niet meer redden. Ons eindoordeel is misschien hard voor Obsidian Sea, maar we horen te veel voorspelbaarheid en te weinig kracht naar onze smaak. Voeg daaraan toe dat het stem timbre van Anton ons ook al niet kan overtuigen – te zacht naar onze smaak voor dit (sub)genre – en je begrijpt onze tegenkantingen misschien een stuk beter.

Luc Ghyselen (60)

Ripple Music

Tracklist: 1. Lament the Death Of Wonder 2. The Long Drowning 3. Sisters 4. Mythos 5. The Revenants 6. I Love The Woods 7. The Meaning Of Shadows