Binary Order: Dunes

Binary Order aka Benjamin Blank is het een mansproject van deze Londenaar die met ‘Dunes’ reeds aan een vijfde full-album toe is. Binary Order wordt gemakkelijkheidshalve ingedeeld bij de industrial metal maar we zijn van mening dat dit minstens voor ‘Dunes’ allesbehalve de lading dekt. Verwacht je dus geenszins als je de term industrial metal hoort bij dit album aan pakweg Rammstein-achtige toestanden of stijl zoals bij Fear Factory bijvoorbeeld. Qua sfeer komt Nine Inch Nails misschien nog enigszins in de buurt. Duister, bruut, rauw maar niettemin melodisch én met een pak uiteenlopende invloeden. Voila, dat vat het kortweg samen. Binary Order is dus het geesteskind van één man en het dient gezegd dat je dit niet zou denken als je ‘Dunes’ hoort. Het klinkt echt als een band en dat alleen al is een prestatie op zich. Nóg knapper wordt het als je de afwisseling tussen de nummers hoort waarbij de mix aan stijlen en invloeden elkaar in hoog tempo opvolgen zonder dat het de samenhang verstoort. Het ene moment waan je je eerder in een doom-achtige omgeving, bij het volgende nummer loert ambient om de hoek om nadien richting electro te neigen. De stem van Benjamin Blank klinkt doorgaans krachtig clean maar switcht met het grootste gemak naar rauwe grunts, al dient gezegd dat de cleane vocals de boventoon voeren. Meestampers of echte catchy melodieën moet je niet verwachten. Dit is muziek die gemaakt lijkt voor getormenteerde zielen; kortom zwaar en melancholisch en wat ons betreft daardoor zeker niet op elk moment van de dag even vlot verteerbaar. Hetgeen uiteraard niets afdoet aan de kwaliteit van het album want dat steekt voor de liefhebbers werkelijk prachtig in elkaar. Met tien uitgewerkte nummers kom je samen aan een uur luisterplezier. Wie zich graag laat meedrijven op een stroom van duistere melancholie is bij Binary Order aan het juiste adres. Wie zich laat misleiden door de term industrial metal en verwacht beukende, dreunende riffs en drums te horen, is eraan voor de moeite.

KH (83)

Independent Release

Tracklist: 1. Becoming 2. Beautiful 3. Erased 4. Anchor 5. Dunes 6. Roads 7. Flood 8. Rot 9. Calling 10. Demons